Cum setezi Windows 10 să curețe automat spațiul de stocare de pe PC

În Windows 10 Creators Update, Microsoft a inclus un instrument util, destinat curățării spațiului de stocare de pe calculatoarele și dispozitivele noastre. Se numește Stocare inteligentă și a devenit din ce în ce mai bun cu fiecare versiune nouă de Windows 10. Rolul său este de a elimina fișierele de care nu ai nevoie, precum fișierele temporare și conținutul Coșului de reciclare. Stocare inteligentă poate fi folosit automat de către Windows 10, dar poate să elibereze spațiu și manual, oricând vrei tu. În acest ghid, îți vom arăta cum să activezi sau să dezactivezi Stocarea inteligentă, cum configurezi acest instrument și cum îți cureți automat spațiul de stocare. Să începem:

NOTĂ: Acest ghid este creat pentru Windows 10 Fall Creators Update, actualizare ce va fi disponibilă tuturor utilizatorilor de Windows 10 în mod gratuit, începând cu 17 Octombrie 2017. Versiunile anterioare de Windows 10, nu includ toate opțiunile și setările despre care vom vorbi în acest ghid. Dacă te interesează modul în care poți să cureți spațiul de stocare manual, îți recomandăm acest tutorial: Curăță manual spațiul de stocare din Windows 10, folosind Stocare Inteligentă.

Cum activezi sau dezactivezi "Stocarea inteligentă" în Windows 10

Stocarea inteligentă este un instrument care se găsește în interiorul aplicației Setări din Windows 10. Pentru început, va trebui să deschizi aplicația Setări. O metodă rapidă de a face acest lucru este să deschizi Meniul Start și să apeși pe iconița care arată ca o rotiță dințată, din partea stângă. Dacă ai o tastatură pe dispozitivul tău cu Windows 10, poți și să apeși pe tastele Windows + I simultan.

În aplicația Setări, deschide categoria Sistem.

În partea stângă a ferestrei, selectează Stocare.

În partea dreaptă, derulează până când ajungi la secțiunea numită Stocare inteligentă.

Cum îți cureți fișierele inutile, în mod automat

Windows 10 îți va explica ce poate să facă Stocarea inteligentă: "Windows poate elibera automat spațiu eliminând fișierele de care nu aveți nevoie, precum fișierele temporare și conținutul din coșul de reciclare". Pentru a folosi această opțiune, trebuie să activezi acest comutator:

Imediat sub comutatorul pentru Stocarea inteligentă, găsești o legătură numită "Modificați modul în care se eliberează spațiu". Apasă pe ea și citește următoarea secțiune a acestui ghid.

Cum configurezi modul în care este curățat spațiul de către "Stocarea inteligentă"

Fereastra "Modificați modul în care se eliberează spațiu" este locul unde poți să configurezi felul în care Stocarea inteligentă îți curăță fișierele de care nu ai nevoie.

Iată la ce să te aștepți:

Imediat sub comutatorul Stocare inteligentă, Windows 10 îți spune cât de mult spațiu a fost eliberat în ultima lună. De exemplu, pe calculatorul nostru de test a curățat în ultima lună 1,56 GO de fișiere inutile.

Apoi, poți alege ce fișiere ar trebui să fie considerate ca fiind temporare de către Stocare inteligentă și care ar trebui să fie șterse regulat, în mod automat, de către Windows 10. În secțiunea Fișiere temporare, poți alege să:

  • "Ștergeți fișierele temporare pe care nu le utilizează aplicațiile"
  • "Ștergeți fișierele care sunt în coșul de reciclare de peste 30 de zile"
  • "Ștergeți fișierele din folderul Descărcări care nu au fost modificate de 30 de zile"

Este clar ce face fiecare dintre aceste trei opțiuni. Ce mai este important este faptul că Windows 10 le activează în mod implicit doar pe primele două. Nu o activează automat și pe a treia: "Ștergeți fișierele din folderul Descărcări care nu au fost modificate de 30 de zile". Mulți utilizatori își păstrează fișierele importante pe care le descarcă de pe internet, chiar în folderele lor Descărcări. De aceea, ștergerea automată a acelora care sunt mai vechi de 30 de zile nu este întotdeauna o idee bună.

Dacă nu îți păstrezi fișiere importante în folderul Descărcări și spațiul de stocare este important pentru tine, este o idee bună să bifezi și această opțiune, ca să lași Stocarea inteligentă să îți curețe folderul Descărcări la fiecare 30 de zile.

Asta este tot ce este de spus despre curățarea automată a spațiilor de stocare. Dacă vrei mai multe detalii despre acest subiect și vrei să afli cum să cureți spațiu pe unitățile tale de memorie manual, citește și acest ghid: Curăță manual spațiul de stocare din Windows 10, folosind Stocare Inteligentă.

Concluzie

Faptul că Windows 10 include o opțiune de a curăța unitățile de disc și de a recupera spațiul de stocare în mod automat, este o îmbunătățire din punct de vedere al experienței de utilizare. Nouă ne place această caracteristică și credem că se va dovedi utilă, mai ales acelor utilizatori care au un spațiu limitat pe dispozitivele lor. Având în vedere prețurile mari ale unităților SSD, această funcționalitate este binevenită. Încearcă și tu instrumentul Stocare inteligentă și spune-ne ce crezi despre el, în comentariile de mai jos.