14 metode de a deschide aplicația Settings (Setări) din Windows 10

Windows 10 se găsește pe sute de milioane de calculatoare și dispozitive. Pentru a îi schimba setările, trebuie să folosești aplicația Settings (Setări), care înlocuiește vechiul Panou de Control. Dacă ai nevoie să te familiarizezi cu toate metodele de a deschide Setări, citește acest articol și vezi toate scurtăturile pe care le-am găsit:

NOTĂ: Capturile de ecran pe care le folosim în acest articol sunt realizate în Windows 10 October 2018 Update. Dacă nu știi ce versiune de Windows 10 ai instalată, citește acest tutorial: Ce versiune, ediție și tip de Windows 10 am instalat?.

Ce este aplicația Setări din Windows 10?

Mai întâi, hai să oferim o explicație rapidă despre aplicația Setări (Settings) din Windows 10: aceasta este înlocuitorul modern al vechiului Panou de Control. Face aproximativ aceleași lucruri, dar a fost creată astfel încât să fie ușor de folosit cu mouse-ul, cu tastatura dar și cu ecranele tactile. Astfel, o poți folosi rapid pe PC-uri desktop clasice dar și pe dispozitive hibride ori tablete.

Setări în Windows 10

Acum că știm ce este aplicația Setări, iată toate metodele pentru a o porni:

1. Deschide Setări folosind comanda rapidă din Meniul Start

Utilizarea Meniului Start este una dintre cele mai rapide metode de a deschide aplicația Setări din Windows 10. Deschide Meniul Start și, în secțiunea din stânga, găsești o comandă rapidă pentru Setări, care arată ca o roată dințată. Dă clic sau apasă pe ea.

Deschide Setări din Meniul Start

2. Folosește tastele Windows + I de pe tastatură

Suntem mari fani ai scurtăturilor de la tastatură și asta este cea mai rapidă metodă din acest ghid: apasă simultan tastele Windows + I și se deschide imediat aplicația Setări.

Tastează Windows + I

3. Folosește meniul WinX pentru a deschide Setări

În cele mai noi versiuni de Windows 10, poți deschide Setări din meniul WinX.

Așa cum sugerează numele său, trebuie să apeși tastele Windows + X de pe tastatură, pentru a deschide meniul WinX. De asemenea, îl poți deschide și cu un clic dreapta pe butonul Start, sau apăsând și ținând apăsat pe Start, dacă ai un ecran tactil. În acest meniu, alege Setări.

Deschide Setări din meniul WinX

4. Folosește Centrul Acțiuni (Action Center) pentru a deschide Setări

Windows 10 include o caracteristică numită Centrul Acțiuni (Action Center), un loc unde vezi notificări despre lucrurile care se întâmplă pe dispozitivul tău, precum și o secțiune pentru acțiuni rapide pe care le poți realiza. Deschide Centrul Acțiuni apăsând pe pictograma sa din Zona de notificare, la capătul din dreapta al barei de activități. În partea inferioară a acestui panou, vezi o secțiune numită Acțiuni rapide (Quick Actions), care include câteva scurtături. În ea, apasă pe Toate setările (All settings) și se deschide aplicația Setări.

Deschide Setări din centrul Acțiuni

5. Folosește căutarea pentru a deschide Setări

Pe bara de activități a Windows 10 (taskbar), folosește caseta de căutare. În ea, scrie "setări". După ce s-au încărcat rezultatele, apasă pe Enter sau alege rezultatul Setări.

Caută Setări în Windows 10

6. Cere-i Cortanei să deschidă aplicația Setări

Dacă folosești Windows 10 într-o limbă acceptată de Cortana și Cortana este activată pe dispozitivul tău, poți să îi ceri să deschidă Setări pentru tine. În continuare vom folosi engleza pentru exemplul nostru. După ce ai activat-o pe Cortana spunând "Hey Cortana" sau apăsând butonul de microfon din câmpul de căutare, spune "Open settings". Cortana va confirma comanda și afișează în timpul execuției mesajul "Starting Settings".

Spune-i Cortanei să deschidă Setări

7. Folosește Linia de comandă sau PowerShell pentru a deschide Setări

Dacă îți plac mediile în linie de comandă, atunci probabil că îți va plăcea această metodă: presupune folosirea Liniei de comandă sau a PowerShell.

Deschide aplicația Linia de comandă (CMD), introdu comanda "start ms-settings:" fără ghilimele și apasă Enter.

Deschide Setări din Linia de comandă

Ca alernativă, pornește PowerShell, introdu aceeași comandă și apasă Enter.

Deschide Setări din PowerShell

După ce apeși pe tasta Enter, Windows 10 lansează imediat aplicația Setări.

8. Deschide Setări folosind fereastra Executare

O metodă similară este să deschizi fereastra Executare (Run). Pentru a o deschide, apasă tastele Windows + R. Apoi, introdu comanda "ms-settings:" fără ghilimele și apasă OK sau Enter.

Deschide Setări folosind fereastra Executare

Aplicația Setări se deschide imediat.

9. Deschide Setări din Explorer

File Explorer îți oferă o metodă rapidă de a deschide aplicația Setări. Deschide Explorer și mergi la Acest PC (This PC). Extinde fila Computer din meniul panglică din partea de sus a ferestrei, după care apasă pe Deschide setări (Open Settings).

Deschide Setări din Explorer

Simplu, nu-i așa?

10. Fixează aplicația Setări la Meniul Start din Windows 10 sau pe bara de activități

Dacă foloseşti aplicația Setări des, poate fi o idee bună să îi fixezi comanda rapidă la bara de activități sau la Meniul Start. Pentru a face acest lucru, deschide Meniul Start și localizează comanda rapidă Setări. Apoi, dă clic dreapta sau ține apăsat pe iconița ei până când apare un meniu contextual. Din acest meniu, selectează Fixare la Start (Pin to Start) sau Mai mult -> Fixare la bara de activități (More -> Pin to taskbar), în funcție de locul unde vrei să fie amplasată scurtătura.

Fixează Setări la Start și bara de activități

După ce ai făcut una dintre aceste acțiuni, vei putea să lansezi rapid aplicația Setări, din Meniul Start sau de pe bara de activități.

Comanda rapidă Setări la Start și bara de activități

11. Crează a comandă rapidă pentru Setări and fixeaz-o pe desktop

Dacă o comandă rapidă pe desktop este modul tău preferat de a porni aplicații, atunci poți să creezi una pentru Setări. În fereastra Creare comandă rapidă, creează o comandă rapidă folosind "ms-settings:" pentru locația elementului (fără ghilimele). Citește acest ghid dacă ai nevoie de ajutor cu procesul de creare a unei comenzi rapide.

Creează o comandă rapidă pentru Setări în Windows 10

12. Deschide Setări folosind Managerul de activități

Poți deschide Setări folosind Managerul de activități. Deschide Managerul de activități (o modalitate rapidă este să folosești CTRL + SHIFT + ESC). Managerul de activități se poate deschide în modul compact și atunci trebuie să apeși mai întâi pe "Mai multe detalii" în colțul din stânga-jos al ferestrei. În meniul Fișier apasă pe "Rulare activitate nouă" în Windows 10 și Windows 8.1 sau pe "Activitate nouă (Executare...)" în Windows 7. În fereastra "Creare activitate nouă" care apare, tastează "ms-settings:" în câmpul Deschidere și apasă tasta Enter sau butonul OK.

Deschide Setări din Manager de activități

13. Deschide Setări din meniul context de pe desktop

O modalitate mai puțin directă, dar rapidă de a deschide Setări este disponibilă din meniul de context de pe desktop. Fă clic-dreapta sau apasă lung pe desktop și alege Setări afișare sau Personalizare din meniul de context.

Deschide Setări afișare sau Personalizare din meniul de context de pe desktop

Aplicația Setări se deschide la secțiunea pe care ai ales-o din meniu. În ambele cazuri, fă clic sau apasă pe link-ul Pornire din colțul stânga-sus și ajungi la ecranul de pornire din aplicația Setări.

Navighează la ecranul Pornire din Setări în Windows 10

14. Deschide Setări din Panoul de control (Control Panel)

Această ultimă metodă este greoaie, dar am decis să o împărtășim oricum. Deschide Panoul de Control și mergi la "Conturi de utilizator -> Conturi de utilizator" (User Accounts -> User Accounts). Aici, dă clic ori apasă pe legătura "Modificările la cont se fac în setările PC-ului" (Make changes to my account in PC Settings). Asta te duce la secţiunea Contul tău (Your info) din aplicaţia Setări.

Deschide Setări în Windows 10 din Panoul de control

La fel ca în secțiunea precedentă, apasă pe legătura Pornire în colțul din stânga-sus și ajungi la ecranul de pornire din Setări.

Mai știi alte metode de a deschide aplicația Setări în Windows 10?

Acestea sunt toate metodele pe care le știm pentru a deschide aplicaţia Settings (Setări) din Windows 10. Totuși, s-ar putea să mai existe și altele. Drept urmare, dacă le afli, nu ezita să ni le spui în comentariile de mai jos. Promitem să actualizăm acest articol și să le includem în tutorial.