10 metode de a deschide aplicaţia Settings (Setări) din Windows 10

Windows 10 se găsește pe sute de milioane de calculatoare și dispozitive. Pentru a îi schimba setările, trebuie să folosești aplicația Settings (Setări), care înlocuiește vechiul Panou de Control. Dacă ai nevoie să te familiarizezi cu toate metodele de a deschide Setări, citește acest articol și vezi toate scurtăturile pe care le-am găsit:

NOTĂ: Capturile de ecran pe care le folosim în acest articol sunt realizate în Windows 10 Fall Creators Update. Dacă nu știi ce versiune de Windows 10 ai instalată, citește acest tutorial: Ce versiune, ediție și tip de Windows 10 am instalat?.

Ce este aplicația Setări din Windows 10?

Mai întâi, hai să oferim o explicație rapidă despre aplicația Setări (Settings) din Windows 10: aceasta este înlocuitorul modern al vechiului Panou de Control (Control Panel). Face aproximativ aceleași lucruri, dar a fost creată astfel încât să fie ușor de folosit cu mouse-ul, cu tastatura dar și cu ecranele tactile. Astfel, o poți folosi rapid pe PC-uri desktop clasice dar și pe dispozitive hibride ori tablete.

Indiferent dacă îți place sau nu, iată toate metodele pentru a o porni:

1. Foloseşte scurtătura Settings (Setări) din Meniul Start

Utilizarea Meniului Start este una dintre cele mai rapide metode de a deschide aplicaţia Setări din Windows 10. Deschide Meniul Start şi, în secţiunea din stânga, găsești o scurtătură pentru Settings (Setări), care arată ca o roată dințată. Dă clic sau apasă pe ea.

2. Foloseşte tastele Windows + I de pe tastatură

Suntem mari fani ai scurtăturilor de la tastatură și asta este cea mai rapidă metodă din acest ghid: apasă simultan tastele Windows + I și se deschide imediat aplicația Setări.

3. Folosește meniul WinX pentru a deschide Setări

În cele mai noi versiuni de Windows 10, poți deschide Setări din meniul WinX. Așa cum sugerează numele său, trebuie să apeși tastele Windows + X de pe tastatură, pentru a deschide meniul WinX. De asemenea, îl poți deschide și cu un clic dreapta pe butonul Start, sau apăsând și ținând apăsat pe buton, dacă ai un ecran tactil. În acest meniu, alege Setări (Settings).

4. Folosește Linia de comandă sau PowerShell pentru a deschide Setări

Dacă îți plac mediile în linie de comandă, atunci probabil că îți va plăcea această metodă: presupune folosirea Liniei de comandă sau a PowerShell. Deschide aplicația Linia de comandă (CMD), introdu comanda "start ms-settings:" fără ghilimele și apasă Enter.

Ca alernativă, pornește PowerShell, introdu aceeași comandă și apasă Enter.

După ce apeși pe tasta Enter, Windows 10 lansează imediat aplicația Settings (Start).

5. Folosește fereastra Executare, pentru a deschide Setări

O metodă similară este să deschizi fereastra Executare (Run). Pentru a o deschide, apasă tastele Windows + R. Apoi, introdu comanda "ms-settings:" fără ghilimele și apasă OK sau Enter.

Aplicația Setări se deschide imediat.

6. Foloseşte căutarea (sau Cortana) pentru a deschide Setări

Pe bara de activități a Windows 10 (taskbar), foloseşte caseta de căutare. În ea, scrie "set" și nu "setări". După ce s-au încărcat rezultatele, apasă pe Enter sau alege rezultatul Setări.

Ca alternativă, poți vorbi cu Cortana și-i poți spune în limba engleză: "Open PC Settings".

7. Foloseşte Action Center (Centrul de acțiune) pentru a deschide Setări

Windows 10 include o caracteristică numită Action Center (Centru de acțiune), un loc unde vezi notificări despre lucrurile care se întâmplă pe dispozitivul tău, precum și o secţiune pentru acţiuni rapide pe care le poți realiza. Deschide Centrul de acțiune apăsând pe iconiţa sa din Zona de notificare, la capătul din dreapta al barei de activități. În partea inferioară a acestui panou, vezi o secţiune numită Quick Actions (Acţiuni rapide), care include câteva scurtături. În ea, apasă pe All settings (Toate setările) şi aplicaţia Setări se deschide.

8. Deschide Setări din File Explorer

File Explorer îți oferă o metodă rapidă de a deschide aplicația Setări. Deschide File Explorer și mergi la This PC (Acest PC). Extinde fila Computer din meniul panglică din partea de sus a ferestrei, după care apasă pe Deschide setări (Open Settings).

Simplu, nu-i așa?

9. Fixează aplicaţia Setări la Meniul Start din Windows 10 sau pe bara de activităţi

Dacă foloseşti aplicația Setări des, poate fi o idee bună să îi fixezi scurtătura la bara de activităţi sau la Meniul Start. Pentru a face acest lucru, deschide Meniul Start şi localizează scurtătura Setări. Apoi, dă clic dreapta sau ţine apăsat pe iconița ei până când apare un meniu contextual. Din acest meniu, selectează Fixare la Start (Pin to Start) sau Mai mult -> Fixare la bara de activităţi (More -> Pin to taskbar), în funcţie de locul unde vrei să fie amplasată scurtătura.

După ce ai făcut una dintre aceste acţiuni, vei putea să lansezi rapid aplicaţia Setări, din Meniul Start sau de pe bara de activităţi.

10. Deschide Setări din Panoul de control (Control Panel)

Această ultimă metodă este greoaie, dar am decis să o împărtășim oricum. Deschide Panoul de Control și mergi la "Conturi de utilizator -> Conturi de utilizator" (User Accounts -> User Accounts). Aici, dă clic ori apasă pe legătura "Modificările la cont se fac în setările PC-ului" (Make changes to my account in PC Settings). Asta te duce la secţiunea Your info (Contul tău) din aplicaţia Setări.

Concluzie

Acestea sunt toate metodele pe care le ştim pentru a deschide aplicaţia Settings (Setări) din Windows 10. Totuși, s-ar putea să mai existe și altele. Drept urmare, dacă ştii şi altele, nu ezita să ni le spui în comentariile de mai jos. Promitem să actualizăm acest articol și să includem noi metode în mod regulat.