Cele mai bune 8 caracteristici ale Windows 11

Cele mai bune 8 caracteristici ale Windows 11

Cel mai nou sistem de operare de la Microsoft, Windows 11, este lansat și, pe lângă interfața de utilizare și aspectul vizual elegant în general, aduce cu el și multe alte caracteristici și îmbunătățiri. Înainte de a te decide dacă faci upgrade la Windows 11, ne-am gândit că poate vrei să știi la ce să te aștepți de la el, fapt pentru care am făcut un rezumat al celor mai bune lucruri la Windows 11 și am scris acest articol pentru tine. Dacă vrei să vezi ce este nou și care sunt lucrurile cele mai bune la Windows 11, citește mai departe:

Reclamă

1. Windows 11 este frumos

Dacă există ceva ce scoate în evidență Windows 11 față de versiunile precedente de Windows este faptul că este frumos. Pare, mai degrabă decât orice altceva, o versiune de Windows 10 redesenată, deși sunt și alte schimbări semnificative. Dar, în ceea ce privește utilizatorul obișnuit, primul lucru pe care îl vede este o interfață elegantă. Începe cu punctul central al oricărui sistem de operare Windows, adică cu Meniul Start. În loc să păstreze tradiția, în Windows 11, Microsoft pune implicit Meniul Start în centrul barei de activități, împreună cu toate pictogramele de pe bară. Arată puțin similar cu macOS sau ChromeOS, lucru care multor persoane s-ar putea să le placă foarte mult.

Meniul Start și bara de activități din Windows 11 sunt centrate

Meniul Start și bara de activități din Windows 11 sunt centrate

NOTĂ: Dacă nu îți place să fie pe centru, iată cum muți Meniul Start din Windows 11 în stânga.

Apoi, Windows 11 folosește colțuri rotunjite pentru orice, de la ferestre la meniuri, butoane și intrări din noua aplicația Setări. Acestea, precum și alte elemente vizuale, dau un aspect mai finisat interfeței, în comparație cu ascuțitele colțuri din Windows 10. Aceste schimbări de ordin optic poate că nu contează mult pentru profesioniști, dar pentru oricine apreciază interfețe finisate atent, Windows 11 are ce să îi ofere.

Ferestrele și meniurile din Windows 11 au colțuri rotunjite

Ferestrele și meniurile din Windows 11 au colțuri rotunjite

Și pictogramele s-au schimbat: Microsoft a redesenat pictogramele de sistem care sunt vizibile peste tot prin sistemul de operare. Și, fără discuție, putem spune că arată mult mai bine decât pictogramele din Windows 10, ca să nu mai vorbim de pictogramele antice care au rezistat în sistemul de operare Microsoft încă din era Windows XP și DOS.

Windows 11 are pictograme noi

Windows 11 are pictograme noi

Lista de schimbări vizuale continuă cu alte lucruri mici, care fac ca Windows 11 să arate mai bine în general, dar cele pe care le-am menționat sunt cele mai evidente.

Reclamă

Din păcate, sunt și unele schimbări precum zona de notificări de pe bara de activități și panoul Setări rapide, care, deși arată mai frumos, scad nivelul de ușurință de utilizare, necesitând mai multe clicuri decât în Windows 10.

Setările rapide din Windows 11

Setările rapide din Windows 11

2. Windows 11 este mai rapid și mai eficient energetic

Un alt motiv pentru care Windows 11 este foarte tare este că rulează mai rapid și mai eficient decât Windows 10. Într-o prezentare video de la Microsoft, compania a evidențiat câteva lucruri pe care Windows 11 le face mai bine acum. Printre îmbunătățiri, cea care ne-a atras atenția a fost abilitatea Windows 11 de a prioritiza aplicații. Asta înseamnă că aplicațiile pe care le deschizi sau pe care le folosești la un moment dat primesc mai multe resurse hardware de la sistemul de operare (inclusiv mai multă putere de la procesor) decât cele care rulează în fundal. Acest lucru este destul pentru ca totul să pară mai rapid în Windows 11.

Există și o veste bună pe partea de consum de energie. Browserul implicit din Windows 11 este Microsoft Edge, iar unul dintre cele mai bune lucruri la el este caracteristica File inactive (Sleeping Tabs). Este activată în mod implicit și poate pune filele deschise în browser în modul de repaus, după ce trece un anumit timp.

Filele inactive din Microsoft Edge cresc performanța și eficientizează consumul de energie

Filele inactive din Microsoft Edge cresc performanța și eficientizează consumul de energie

Conform spuselor Microsoft, doar cu această funcție, calculatorul tău poate să vadă o scădere uriașă în utilizarea procesorului și a memoriei: aproximativ 30% mai puțin timp CPU și cantitate de RAM utilizată. Asta se traduce în două lucruri: mai multă putere de procesare pentru alte aplicații sau file de browser (performanță mai mare) și un consum mai mic de energie (durată de viață pe baterie mai mare pentru laptopurile și dispozitivele mobile cu Windows 11, precum și facturi mai mici pentru energia electrică la finalul lunii).

3. Windows 11 este mai bun pentru gaming

Gamerii vor fi fericiți să afle că Windows 11 vine și cu câteva caracteristici speciale pentru gaming. Poate că cea mai bună dintre ele este Direct Storage, care îi permite calculatorului tău să ocolească procesorul atunci când are nevoie să încarce date de pe o unitate SSD NVMe direct pe placa video. Direct Storage scade nivelul de utilizare al procesorului de către jocuri atunci când încarcă texturi, ceea ce înseamnă că jocurile ar trebui să se să încarce mai repede.

League of Legends în Windows 11

League of Legends în Windows 11

Suplimentar, sunt incluse alte îmbunătățiri precum AutoHDR sau Dynamic Refresh Rate, făcând Windows 11 mai bun pentru gaming atât din punct de vedere al calității imaginii, cât și a vitezei de răspuns.

4. Windows 11 are Aspecte de fixare mai multe și mai bune

Mulți dintre noi folosesc multiple ferestre și aplicații pe calculatoarele noastre, iar una dintre cele mai ușoare metode de a le organiza pe desktop este caracteristica de fixare (Snap). Este prezentă și în Windows 10, și îți permite să-ți poziționezi ferestrele rapid pe ecran, trăgându-le către marginile sau colțurile ecranului pentru a-l împărți în până la patru zone. Ei bine, în Windows 11, Fixare (Snap) este și mai bună și mai ușor de utilizat: lângă butonul Închidere (X) din colțul dreapta sus al oricărei ferestre, dacă ții cursorul mouse-ului deasupra butonului în formă de pătrat, primești acces la până la șase Aspecte de fixare diferite din care să alegi. Apropo, dacă vrei să înveți mai multe despre această facilitate, citește Cum împarți ecranul din Windows 11 cu Aspecte de fixare.

Aspectele de fixare din Windows 11 sunt mai utile

Aspectele de fixare din Windows 11 sunt mai utile

5. Windows 11 are Widgeturi utile

Windows 10 are dale dinamice și “News and interests” (Știri și subiecte de interes), în timp ce Windows 11 are Widgeturi. Unor utilizatori poate le plac, altora poate mai puțin. Noi le considerăm un aspect pozitiv - un rezultat bun al combinației dintre dalele Windows 10 și News and interests, oferindu-ți o fereastră personalizabilă de sine stătătoare, accesibilă de pe bara de activități din Windows 11, plină cu widgeturi care îți arată vremea, calendarul, informații despre burse, liste cu lucruri de făcut, știri ajustate intereselor tale și așa mai departe. Ne aduce puțin aminte de Gadgeturile din Windows 7, care, ca să fim sinceri, ne-au lipsit.

Widgeturile din Windows 11

Widgeturile din Windows 11

6. Windows 11 vine cu un Microsoft Store nou și mai deschis

O dată cu lansarea Windows 11, Microsoft lansează și o versiune îmbunătățită a Magazinului său. Este mai simplu și mai bine organizat, mai prietenos și mai util la găsirea de rezultate relevante pentru căutări. În plus, compania a ales să facă Microsoft Store și mai deschis către mai multe tipuri de aplicații și mai mulți dezvoltatori, acesta fiind unul din cele mai bune lucruri pe care le-am auzit în ultimul timp.

Reclamă

Există deja destul de multe aplicații noi care sunt disponibile în Microsoft Store și pe care nu le puteam găsi înainte în el, precum Discord, Zoom Cloud Meetings, VLS, TeamViewer, LibreOffice sau Adobe Acrobat Reader DC. De asemenea, Microsoft spune că în următoarele câteva luni, alte magazine de la alte companii precum Amazon sau Epic Games sosesc și ele în Microsoft Store!

În Windows 11, avem un Mirosoft Store mai bun

În Windows 11, avem un Mirosoft Store mai bun

7. Windows 11 va rula aplicații de Android

Aceasta ne aduce la următorul lucru extraordinar la Windows 11: va putea să ruleze aplicații și jocuri pentru Android! Microsoft cooperează cu Amazon și Intel pentru a aduce aplicațiile din Android în Windows 11. Deși acest lucru încă nu s-a întâmplat, și nu este disponibil la data de lansare a Windows 11, compania ne anunță că în viitorul apropiat, Insiderii Windows vor putea să testeze aplicații de Android pe calculatoarele lor. Abia așteptăm și suntem siguri că și mulți alți utilizatori sunt la fel de entuziasmați ca și noi.

8. Windows 11 include aplicații mai bune

Windows 11 vine cu aplicații mai bune incluse implicit ca parte a sistemului de operare. Avem Windows Terminal, care acum este aplicația implicită pentru rularea de alte programe de linie de comandă precum PowerShell sau Linie de comandă, un Instrument de decupare cu mai multe opțiuni de editare, un Calculator mai bun, care acum poate să deseneze funcții în modul de Reprezentare grafică, precum și aplicațiile Mail și Calendar, care arată mai bine.

Reprezentare grafică în Calculatorul din Windows 11

Reprezentare grafică în Calculatorul din Windows 11

De asemenea, avem aplicația Ceas care vine cu noi schimbări de ordin vizual și o facilitate nouă foarte utilă numită Sesiuni de concentrare. Aceasta te ajută să îți faci treaba mai eficient prin adăugarea automată de cronometre, identificarea muzicii perfecte (pe Spotify) pentru a te ajuta să reduci eventualele distrageri, integrarea cu listele Microsoft To Do și faptul că te poate ajuta să-ți creezi obiceiuri zilnice sănătoase.

Sesiuni de concentrare în aplicația Ceas din Windows 11

Sesiuni de concentrare în aplicația Ceas din Windows 11

Și alte aplicații, precum Fotografii sau Filme și TV vor fi îmbunătățite în viitorul apropiat, iar noi versiuni ale lor vor fi lansate pentru sistemele cu Windows 11.

Care este cea mai bună caracteristică a Windows 11, în opinia ta?

Acestea sunt cele mai bune lucruri la Windows 11 din punctul nostru de vedere. Credem că ele sunt de ajuns pentru a convinge majoritatea utilizatorilor de Windows 10 să facă upgrade la Windows 11 imediat ce este posibil. Noi am făcut-o deja! 🙂 Înainte de a pleca, nu vrei să ne spui în secțiunea de comentarii care sunt caracteristicile tale favorite din cel mai nou sistem de operare de la Microsoft?

Descoperă: Productivitate Blog Programe Recomandate Sistem și Securitate Windows