Windows 11 este slab: 7 motive pentru care nu ne place!

Windows 11 este slab: 7 motive pentru care nu ne place!

La fel ca fiecare alt sistem de operare creat de Microsoft, Windows 11 vrea să fie cel mai bun. Și, ca să fim corecți, există multe motive pentru care este foarte bun. Totuși, sunt și multe motive pentru care este dezamăgitor. Lucruri care lipsesc și pe care le aveam în Windows 10, lucruri care au avut un design mai bun în sistemele de operare Windows mai vechi și lucruri care sunt mai greu de făcut acum. De ce poate fi Windows 11 o alegere frustrantă? Iată câteva motive destul de întemeiate:

Reclamă

1. Cerințele hardware sunt foarte limitative, în special TPM

Microsoft impune cerințe de sistem stricte pentru Windows 11, ceea ce înseamnă că mulți utilizatori nu vor putea să-l instaleze pe calculatoarele lor. Pe lângă ceea ce am numi noi cerințe normale pentru un nou sistem de operare, precum viteza procesorului, RAM sau cantitate de spațiu de stocare, Windows 11 are și o serie de cerințe care sunt uneori prohibitive. Cea mai extravagantă este faptul că PC-ul tău trebuie să aibă un cip TPM 2.0 (Trusted Platform Module versiunea 2.0) și procesorul trebuie să fie cel puțin din generația a doua AMD Ryzen sau generația a opta Intel (sau unul din câteva procesoare Intel Core 7th Gen selecte). Pe hârtie, este ușor să spui că ceri toate aceste lucruri, dar în lumea reală, există multe calculatoare puțin mai vechi care au mai mult decât destulă putere să ruleze Windows 11, însă nu au TPM 2.0 sau unul dintre procesoarele suportate, Crede-mă: am un laptop mai vechi cu un procesor Intel Core i7 7700HQ care merge foarte bine și are inclusiv un cip TPM 2.0 pe el. Nu ar avea nicio problemă să ruleze Windows 11, dar Microsoft nu mă lasă să-l folosesc. Sunt sigur că și alte persoane se află în exact aceeași situație și asta chiar nu este ceva plăcut!

Controlul integrității calculatorului ne spune că acest calculator nu poate rula Windows 11

Controlul integrității calculatorului ne spune că acest calculator nu poate rula Windows 11

2. Bara de activități din Windows 11 are mai puține opțiuni de personalizare

Bara de activități din Windows 11 arată bine cu pictogramele și Meniul Start centrate, dar în alte privințe, pare o versiune inferioară față de cea din Windows 10. Bara de activități din Windows 11 nu poate fi mutată sau redimensionată, nu poate fi setată să afișeze pictograme mai mici, nu poți face butoanele de pe ea să fie afișate individual și nu-ți arată timpul pe monitoarele secundare. Acestea sunt lucruri pe care le puteai face cu bara de activități din Windows 10, dar nu le poți face în Windows 11, ceea ce face din Windows 11 un sistem de operare mai slab din punct de vedere al ușurinței în utilizare.

Bara de activități din Windows 11 nu poate fi mutată

Bara de activități din Windows 11 nu poate fi mutată

3. Meniul Start din Windows 11 este prea simplificat și îi lipsesc anumite caracteristici

Similar, Meniul Start pare să fie inferior față de ce aveam în versiunile anterioare de Windows. Microsoft a încercat să-l facă mai simplu și mai concentrat pe ceea ce folosesc cu adevărat utilizatorii. Din păcate, au cam eșuat. Meniul Start din Windows arată similar cu un ecran de pornire de pe un smartphone, dar nu este nici pe departe la fel de util. Dalele dinamice au dispărut și au fost înlocuite de pictograme simple, ceea ce este OK, cu excepția faptului că mie chiar îmi plăceau dalele dinamice ale anumitor aplicații din Windows 10, precum Meteo, Mail sau Calendar. Nu îți lipsesc și ție?

Reclamă

Mai mult, în loc să avem ceva util în secțiunea de jos, Meniul Start din Windows 11 îți dă doar câteva aplicații și fișiere pe care le-ai folosit recent. În teorie, ar putea fi un lucru bun, dar în practică, încă nu i-am găsit utilitatea, personal. Nu îmi găsesc niciodată documentele pe care vreau să le editez în această listă de recomandări. Aplicațiile pe care le folosesc des sunt deja în secțiunea Fixat(e), ceea ce face ca zona Recomandate din Meniul Start să fie inutilă și fără rost.

Meniul Start din Windows 11

Meniul Start din Windows 11

O altă problemă este că poți configura secțiunea Recomandat să nu mai afișeze nimic, dar nu dispare pentru a lăsa loc pentru alte secțiuni. Astfel, rămâi cu un Meniu Start pe jumătate gol. Din punctul nostru de vedere, nu este o opțiune de design fericită.

PONT: Află mai multe despre lucrurile pe care nu le poți face cu Meniul Start din Windows 11.

4. Setarea browserului implicit în Windows 11 este dificilă

Un alt motiv pentru care Windows 11 este slab este modul complicat în care reușești să-ți setezi browserul web implicit. Microsoft are o istorie lungă de încercări de a ne face să îi folosim browserul web Edge. Este un browser bun, sincer, și devine mai bun pe zi ce trece. Dar asta nu înseamnă că nu ar trebui să avem o metodă simplă de a trece la un alt browser, dacă asta vrem. Adică poate îți place Google Chrome și te-ai obișnuit cu el așa de mult că nici nu vrei să auzi de altceva. Sau poate urăști faptul că browserele bazate pe Chromium domină sfera web și ai prefera mai degrabă să folosești Firefox ca să participi la echilibrul internetului? Ei bine, vestea proastă este că în Windows 11, nu poți schimba browserul implicit decât prin modificarea setărilor pentru tipuri de fișiere și tipuri de linkuri specifice (HTTPS and HTTP).

Cum schimbi browserul web implicit în Windows 11

Cum schimbi browserul web implicit în Windows 11

Nu este nici pe departe la fel de simplu ca alegerea browserului web implicit printr-un singur clic, ca în Windows 10. Dacă nici acesta nu este un motiv să-ți displacă Windows 11, nu știu care mai este.

Reclamă

5. Conturile locale offline nu sunt disponibile pentru Windows 11 Home

Ești fan al serviciilor de cloud, conturi online și sincronizarea a tot ce este posibil pe dispozitivele tale cu Windows? Dacă da, atunci probabil nu te deranjează să folosești un cont Microsoft pe fiecare calculator sau dispozitiv cu Windows 11 pe care îl deții. Dacă vrei un cont local și intenționezi să folosești Windows 11 pe un PC care nu este conectat la internet, iată încă un motiv pentru care poți să urăști Windows 11: nu poți instala ediția Home fără un cont Microsoft sau o conexiune la internet. Extraordinar, nu-i așa?

Windows 11 Home nu îți permite utilizarea de conturi locale la instalare

Windows 11 Home nu îți permite utilizarea de conturi locale la instalare

Doar Windows 11 Pro și edițiile superioare pot fi folosite cu conturi locale offline. Este deranjant și o restricție nenecesară pusă de Microsoft, una care presupunem că este impusă doar pentru a forța utilizatorii să își creeze conturi Microsoft.

6. Interfața Windows 11 necesită uneori mult prea multe clicuri

Sunt lucruri în Windows 11 care nu sunt la fel de simplu de făcut ca în Windows 10. Poate nu este o problemă foarte mare, dar este enervantă pentru unii. De exemplu, modul în care te conectezi la o rețea Wi-Fi: în Windows 10, apeși pe butonul Wi-Fi din dreapta barei de activități și vezi imediat lista de rețele wireless disponibile. Apoi, o alegi pur și simplu pe cea la care vrei să te conectezi. În Windows 11, folosești același buton de rețea de pe bara de activități, dar pentru a ajunge la lista Wi-Fi, trebuie să mai apeși și pe butonul mic în formă de săgeată de lângă cel Wi-Fi. Sau, alt exemplu, în Windows 10, dacă dai clic dreapta pe desktop sau pe un fișier, apare un meniu contextual cu opțiuni din care poți să alegi. Dar nu, în Windows 11, dacă faci același lucru, nu primești decât câteva opțiuni și, pentru a le vedea pe toate, trebuie să mai apeși încă o dată și pe “Afișați mai multe opțiuni”. Deci, în loc de un clic, sunt două clicuri pe care trebuie să le faci, iar acesta este încă un motiv pentru care Windows 11 este mai puțin plăcut de utilizat în comparație cu Windows 10.

Meniu clic dreapta în Windows 11

Meniu clic dreapta în Windows 11

7. Aplicația Setări tot nu include toate opțiunile din vechiul Panou de control

Îți mai amintești când a fost lansat Windows 10? Pe 29 iulie 2015. Aceea a fost data de lansare și pentru aplicația modernă Setări, care s-a chinuit și încă se mai chinuie să înlocuiască vechiul Panou de control. Până acum, Microsoft încă nu a reușit să termine de migrat toate instrumentele și setările în aplicația Setări din Windows 10. Iar vestea proastă este că și Windows 11 stă la fel de prost la acest aspect. Deși aplicația Setări din Windows 11 este mai bine organizată și mai bună în multe aspecte față de cea din Windows 10, încă nu are toate setările din Panoul de control. Cu alte cuvinte, Panoul de control încă mai reprezintă ceva important în Windows 11, un sistem de operare foarte nou care vrea să fie foarte modern! Nu este ceva la care ne-am fi așteptat și, cu siguranță, nu este ceva ce ne-am fi gândit că vom spune după 6 ani de când am văzut pentru prima dată aplicația Setări.

Aplicația Setări și Panoul de control din Windows 11

Aplicația Setări și Panoul de control din Windows 11

Din punctul tău de vedere, de ce este Windows 11 urât de atât de multe persoane?

Acestea sunt lucrurile care nu ne plac la Windows 11 și care credem că ar trebui îmbunătățite. Sperăm că Microsoft va face ceva cât mai curând posibil, astfel încât acesta să devină cu adevărat sistemul de operare modern care își dorește să fie. Înainte de a pleca, spune-ne în secțiunea de comentarii de mai jos: Care sunt lucrurile care nu îți plac la Windows 11?

Descoperă: Productivitate Blog Recomandate Sistem și Securitate Windows