8 metode de a face capturi de ecran în Windows, folosind uneltele de sistem

Folosești un calculator sau o tabletă cu Windows și ai nevoie să faci o captură de ecran (ori un screenshot) cât mai rapid? Ai probleme cu tasta PrtScn care nu-ți merge? Vrei să faci un screenshot la fereastra activă în loc de o captură a întregului ecran? Ori poate vrei o captură de ecran într-o formă specială, desenată de tine? Poate că te joci un joc pe calculator și vrei o captură de ecran cu reușitele tale din joc? Nu contează de ce vrei un screenshot, acest ghid îți arată cum faci unul, folosind doar uneltele existente în mod implicit, în Windows:

NOTĂ: Acest ghid se aplică pentru toate versiunile moderne de Windows: Windows 10, Windows 7 și Windows 8.1. Unele dintre metodele din acest tutorial merg doar într-o versiune sau două de Windows și unde este cazul, menționăm versiunea exactă în care funcționează.

1. Foloseşte tastele: PrtScn (Print Screen) sau CTRL + PrtScn

Prima metodă este cea mai cunoscută și merge în toate versiunile de Windows: pe tastatura ta, apasă tasta PrtScn (Print Screen) sau tastele CTRL+ PrtScn. Windows creează o captură de ecran și o salvează în clipboard. Nu este stocată pe disc. Acum, este necesar să deschizi un program de editare de imagini, cum ar fi Paint și să lipești captura din clipboard. Asta înseamnă să apeși pe opțiunea Paste (Lipire) ori pe tastele CTRL + V. Acum, imaginea poate fi salvată pe disc și folosită cum dorești.

2. Foloseşte combinaţia de taste: Windows + PrtScn

Dacă vrei să realizezi o captură a întregului ecran şi să o şi salvezi ca fişier pe hard-disk, fără a folosi alte instrumente, atunci apasă simultan tastele Windows + PrtScn. Windows va salva captura de ecran în biblioteca Pictures (Imagini), în folderul Screenshots (Capturi de ecran). Fișierul este numit "Captură de ecran (număr).png" ori "Screeenshot(number).png", unde numărul este dat de Windows, în funcție de câte capturi de ecran ai realizat.

În Windows 10, poți găsi capturile de ecran realizate, folosind aplicația Fotografii (Photos), mergând la "Albume -> Capturi de ecran" ("Albums -> Screenshots").

3. Foloseşte combinaţia de taste: Alt + PrtScn

În Windows, poţi să faci capturi de ecran şi doar pentru fereastra activă. Deschide fereastra pe care vrei să o capturezi şi apasă simultan tastele Alt + PrtScn. Captura de ecran se salvează în clipboard. Deschide Paint sau o altă aplicație pentru editarea de fotografii și lipește imaginea din clipboard, folosind opțiunea Paste (Lipire) ori tastele CTRL + V. Acum poți edita captura de ecran realizată și o poți salva pe disc.

Dacă ai un laptop, o tabletă ori o tastatură cu tasta Fn, urmează aceste instrucțiuni în loc de primele trei metode:

Primele trei metode funcționează perfect pe un calculator desktop cu Windows ori pe dispozitive cu tastaturi standard. Dar dacă ai un laptop, un dispozitiv 2-în-1 ori o tastatură cu tasta Fn, atunci tasta PrtScn va face alte lucruri, nu capturi de ecran. Pe astfel de dispozitive, atunci când vrei să faci capturi de ecran, folosește următoarele scurtături de la tastatură:

  • Fn + PrtScn - face o captură a întregului ecran și-l copiază în clipboard. Este echivalentul apăsării tastei PrtScn.
  • Fn + Windows + PrtScn - realizează o captură a întregului ecran și o salvează pe disc, într-un fișier, fără a folosi alte aplicații. Windows va salva captura de ecran în biblioteca Pictures (Imagini), în folderul Screenshots (Capturi de ecran). Este echivalentul apăsării tastelor Windows + PrtScn pe o tastatură standard.
  • Fn + Alt + PrtScn - face o captură de ecran a ferestrei active. Este echivalentul apăsării tastelor Alt + PrtScn pe o tastatură standard.

Pe unele tastaturi, tasta PrtScn nu realizează două sau mai multe acțiuni dar nu funcționează fără a apăsa mai întâi, tasta Fn. Pe astfel de tastaturi, tasta Fn funcționează ca un lacăt pentru tastele multimedia din rândul de sus al tastaturii, inclusiv pentru tasta PrtScn.

Dacă ai o astfel de tastatură, apasă tasta Fn pentru a debloca rândul de sus de taste și a le putea folosi cum am descris în primele trei secțiuni din acest ghid. Ar trebui să funcționeze acum.

Dacă ai o tabletă Surface ori Surface Pro cu Windows 10, atunci trebuie să folosești alte taste pentru a putea face capturi de ecran. Pe astfel de dispozitive, Microsoft a creat un set diferit de scurtături de la tastatură, pentru Windows 10:

  • Fn + Bara de spațiu - salvează o imagine cu tot ecranul în clipboard, pentru a o putea lipi într-o aplicație de editare de imagini. Este echivalentul apăsării tastei standard PrtScn pe alte dispozitive.
  • Fn + Alt + Bara de spațiu - salvează o captură de ecran a ferestrei active, în clipboard, pentru a putea fi lipită într-o altă aplicație. Este echivalentul apăsării tastelor Alt + PrtScn pe alte dispozitive.

4. Foloseşte combinaţia de taste: Windows + Shift + S (doar în Windows 10)

Dacă folosești Windows 10, apasă tastele Windows + Shift + S pentru a captura o regiune de pe ecran și a o copia în clipboard. După ce apeși Windows + Shift + S, ecranul devine încețoșat și un cursor special este afișat pe el, pe care-l poți folosi pentru a desena regiunea pe care vrei să o capturezi într-un screenshot. Dă clic stânga și desenează cu mouse-ul zona pe care vrei să o capturezi. Eliberează butonul clic stânga când ai terminat de desenat regiunea respectivă.

Captura de ecran este salvată în clipboard. Deschide Paint ori o altă aplicație de editare de imagini și lipește, editează și salvează captura de ecran realizată. Această facilitate făcea parte inițial din OneNote 2016 iar acum a fost adăugată nativ și în Windows 10, ceea ce este grozav.

5. Foloseşte Snipping Tool (Instrumentul de decupare)

Snipping Tool (Instrumentul de decupare) este o aplicaţie Desktop utilă pentru realizarea de capturi de ecran. Poate crea diferite tipuri de capturi de ecran şi, în plus, îţi oferă şi câteva unelte simple de editare a lor. Caută cuvintele "snipping tool" ori "decupare" în Meniul Start (dacă ai Windows 10 sau Windows 7) sau pe ecranul Start (dacă ai Windows 8.1) și apasă pe rezultatul de căutare cu numele aplicației.

Dacă vrei să afli cum se folosește această aplicație, citește acest ghid: Cum facem capturi de ecran, în Windows, cu Instrumentul de decupare.

6. Cum faci capturi de ecran pe o tabletă Surface ori o altă tabletă cu Windows

Dacă ai o tabletă Windows, precum un Microsoft Surface sau un ASUS Vivotab sau un Dell Venue, atunci nu ai la dispoziţie o tastatură fizică care să aibă la rândul ei o tastă PrtScn. Da, poţi folosi Snipping Tool (Instrumentul de decupare), dar să faci asta pe un dispozitiv cu ecran tactil nu este o opțiunea foarte comodă. Cea mai bună soluţie este să foloseşti butoanele hardware disponibile pe tabletă. Pe majoritatea (dacă nu chiar pe toate) tabletele cu Windows, poţi să realizezi capturi de ecran dacă apeşi pe logo-ul Windows şi pe butonul Volum mai mic în acelaşi timp.

Când vei face acest lucru, vei vedea cum ecranul se întunecă pentru scurt timp. Acest comportament semnalează că a fost creată o captură de ecran. Vei găsi captura în biblioteca Pictures (Imagini), în folderul Screenshots (Capturi de ecran).

7. Foloseşte butonul special Partajare (doar în Windows 8.1)

Windows 8.1 a îmbunătăţit butoanele speciale din Windows 8 şi acum pot fi folosite şi pentru a face capturi de ecran şi a le partaja. Acest ghid îți arată cum funcționează și cum se folosesc: Cum partajați capturi de ecran din aplicațiile moderne ale Windows 8.1.

Dacă vrei să afli mai multe informaţii despre butoanele speciale, citeşte acest ghid: Ce sunt Charm-urile/Butoanele Speciale?.

8. Folosește combinaţia de taste: Windows + Alt + PrtScn (doar în Windows 10 Creators Update)

În Windows 10 Creators Update, Microsoft a introdus câteva caracteristici pentru gameri, inclusiv o nouă Bară de joc (Game Bar), care poate fi utilizată când te joci jocuri. Poți citi mai multe despre ea în acest tutorial: 5 lucruri pe care le poți face cu noul Game Bar (Bara de joc) din Windows 10.

Unul dintre lucrurile pe care le poți face cu această bară este să faci capturi de ecran în jocuri. În timp ce te joci, apasă Windows + Alt + PrtScn și un screenshot este realizat imediat pe dispozitivul tău cu Windows 10.

El va fi salvat în biblioteca Videoclipuri (Videos) în folderul Capturi (Captures). Fișierul va fi numit folosind numele jocului pe care-l joci, urmat de data și ora la care ai făcut captura.

Concluzie

După cum ai văzut în acest ghid, există multe metode de a realiza capturi de ecran în Windows. Cu excepţia cazului în care ai nevoie de opţiuni mai avansate, poţi folosi instrumentele incluse în Windows, fără a fi nevoie să instalezi alte aplicații provenite din terţe părţi. Vei obține aceleași rezultate, cu foarte puțin efort.