Cum modifici locația implicită de salvare a capturilor de ecran în Windows

Realizarea de capturi de ecran este o opțiune disponibilă de foarte mult timp. În mod implicit, Windows salvează capturile de ecran în folderul Capturi ecran, din biblioteca Imagini. Deși, în general, aceată locație este OK pentru majoritatea utilizatorilor, este totuși posibil să vreți să modificați locația folderului Capturi ecran. În acest tutorial vă vom arăta cum puteți face acest lucru.

NOTĂ: Acest tutorial este scris pornind de la premiza că știți cum se realizează capturile de ecran în Windows 8 și Windows 8.1. Dacă nu, sau dacă ați dori o scurtă reîmprospătare a memoriei, citiți întâi acest articol: 4 Instrumente pentru realizarea de capturi de ecran în Windows 8 & 8.1.

Unde găsim capturile de ecran în Windows?

În Windows 8 și în Windows 8.1, toate capturile de ecran pe care le facem fără a folosi aplicații provenite din terțe părți, sunt stocate într-un folder numit Capturi ecran. El poate fi găsit în biblioteca Imagini sau în folderul contului de utilizator. Rețineți că acest folder este creat numai după ce ați realizat prima captură de ecran cu ajutorul instrumentelor disponibile în Windows.

Locația exactă a tuturor capturilor dvs. de ecran este: "C:\Utilizatori\Cont utilizator\Imagini\Capturi ecran", unde "Cont utilizator" este numele contului cu care vă conectați la Windows.

Puteți fie să răsfoiți prin calculator către calea menționată mai sus, fie să folosiți scurtătura Imagini din Panoul de navigare din File Explorer.

Cum modificăm locația implicită a folderului de capturi ecran

Pentru a schimba locația folderului Capturi ecran, va trebui mai întâi să accesați Proprietățile sale. Pentru aceasta, dați clic dreapta sau apăsați și țineți apăsat pe el până apare meniul contextual. Apoi, dați clic sau apăsați pe Proprietăți.

În fereastra Proprietăți, mergeți la fila Locație.

În fila Locație puteți vedea calea actuală către folderul Capturi ecran. De menționat este faptul că în această filă, calea către folder este afișată în limba engleză, chiar dacă limba de afișare a sistemului este limba română. Totuși, calea indică același loc, indiferent de limba în care ea este introdusă.

Pentru a modifica folderul în care vor fi salvate capturile de ecran, dați clic sau apăsați Mutare.

În fereastra "Selectare destinație", răsfoiți prin calculator și deschideți folderul pe care doriți să îl folosiți drept locație implicită pentru toate capturile de ecran. Apoi, dați clic sau apăsați Selectare Folder.

Veți fi adus înapoi la fereastra de Proprietăți pentru Capturi ecran. Aici veți vedea noua cale pe care tocmai ați selectat-o pentru folderul de Capturi ecran. Dați clic sau apăsați OK pentru ca noua setare să fie aplicată.

Windows vă va întreba dacă vreți să fie mutate toate capturile de ecran din vechea locație în cea nouă. Răspunsul recomandat este Da, astfel încât toate vapturile de ecran mai vechi să fie relocatee în noul folder Capturi ecran. Dacă alegeți Nu, capturile anterioare de ecran vor fi lăsate în locația originală și numai capturile de ecran pe care le veți realiza de acum înainte vor fi salvate în noua locație.

În funcție de cât de multe capturi de ecran ați realizat până în prezent, procesul de mutare poate dura ceva timp.

Rețineți faptul că folderul Capturi ecran este modificat numai pentru contul curent de utilizator, nu pentru toate. Dacă vreți să modificați locația acestui folder pentru toate conturile de utilizator, va trebui să repetați această procedură pentru fiecare dintre ele, individual.

Cum restaurăm locația implicită a folderului de capturi ecran

Răsfoiți către noua locație a folderului de Capturi ecran. Acesați-i Proprietățile așa cum am arătat mai devreme în acest tutorial și mergeți la fila Locație. Apoi, dați clic sau apăsați butonul "Restabilire valori implicite".

Cel mai probabil, folderul original Capturi ecran nu mai există și trebuie creat. Atunci când Windows vă va întreba dacă vreți să îl creați, apăsați Da.

Veți fi apoi întrebat din nou dacă vreți să mutați toate capturile de ecran în folderul implicit Capturi ecran. Apăsați Da și, în fereastra Proprietăți, dați clic sau apăsați OK.

Folderul original Capturi ecran este acum restaurat.

Concluzie

După cum puteți vedea din acest ghid, este foarte ușor să modificăm locația implicită a folderului de Capturi ecran, atât în Windows 8 cât și în Windows 8.1. Dacă aveți întrebări despre procesul pe care l-am descris mai sus, nu ezitați să ni le spuneți, folosind formularul de comentarii de mai jos.