Cum faci căutări în Windows 10. Zece sfaturi pentru a deveni un profesionist

Căutarea a fost întotdeauna unul dintre lucrurile esențiale din Windows. Deși toate versiunile de Windows îți oferă posibilitatea de a căuta fișiere, foldere, aplicații și alte lucruri, niciuna nu oferă o căutare la fel de puternică precum cea din Windows 10. În cea mai recentă versiune de Windows 10, Microsoft a dus căutarea la un nou nivel, eliminând nevoia de a naviga prin calculatoarele sau dispozitivele noastre pentru a găsi ce căutăm. Fie că este vorba despre un document, un sait web, o aplicație, o setare sau chiar și o persoană, Windows 10 le poate găsi. Dacă vrei să știi cum devii un profesionist al căutării pe PC-ul tău, citește în continuare:

NOTĂ: Acest ghid a fost creat folosind Windows 10 May 2019 Update. În versiunile mai vechi, unele dintre caracteristicile pe care le prezentăm s-ar putea să nu funcționeze la fel, sau s-ar putea să nu existe.

1. Folosește căutarea pentru a găsi orice vrei pe PC-ul tău și pe web

În Windows 10, câmpul de căutare de pe bara de activități te ajută să cauți aplicații, setări, documente, muzică și așa mai departe. Pentru a începe o căutare, mai întâi apasă pe câmpul de căutare. Când faci acest lucru, se afișează pagina de pornire a căutării.

Pagina de pornire a căutării te lasă să filtrezi rezultatele încă de la început: ai opțiunea de a alege să cauți doar Aplicații, Documente, Setări, Email, Web, Foldere, Muzică, Persoane, Fotografii ori Videoclipuri. Acestea sunt lucruri despre care vom vorbi mai în detaliu în următoarele secțiuni ale acestui ghid.

Pagina de pornire a Căutării din Windows 10

Dacă nu ai nevoie să filtrezi rezultatele căutării din prima clipă, ori dacă vrei să găsești orice se potrivește cu termenii tăi de căutare, trebuie să știi că poți să începi imediat să tastezi lucrul pe care îl cauți. Acesta poate fi aproape orice: o aplicație, o setare, un document, un videoclip etc. Windows 10 începe să caute imediat și returnează orice rezultat care se potrivește cu termenul de căutare, filtrând rezultatele pe măsură ce sunt găsite.

Căutarea în Windows 10

Ar trebui să vezi "Cea mai bună potrivire" și, în partea dreaptă, Windows 10 afișează o previzualizare a rezultatului selectat. Acesta este un loc ce își schimbă conținutul în funcție de tipul rezultatului căutării. De exemplu, dacă rezultatul este un folder, poți să îi vezi locația și să faci lucruri precum să îl deschizi sau să îi copiezi calea. Dacă rezultatul căutării este o aplicație, o poți deschide, fixa, dezinstala și așa mai departe.

Panoul de previzualizare pentru o aplicație

2. Caută și deschide rapid o aplicație folosindu-ți tastatura

Unul dintre cele mai bune lucruri la Căutarea din Windows 10 este faptul că te ajută să deschizi aplicații foarte rapid, folosind doar tastatura. În loc să apeși pe câmpul de căutare de pe bara de activități, apasă pe tasta Windows. Apoi, începe să tastezi numele aplicației pe care vrei să o deschizi. Când apare în rezultate, apasă Enter și aplicația pornește. Să luăm ca exemplu Google Chrome: apasă pe tasta Windows, scrie chr și apoi apasă pe Enter. Asta este tot!

Pornește o aplicație rapid, folosind căutarea și tastatura

3. Folosește căutarea pentru a găsi aplicații Windows 10

Atunci când deschizi pagina de pornire a Căutării apăsând pe câmpul de căutare de pe bara de activități, poți să filtrezi căutarea din prima clipă astfel încât să returneze doar aplicații. Apasă pe butonul Aplicații din partea de sus a casetei de căutare, ori tastează aplicatii: în câmpul de căutare. Apoi, începe să scrii numele aplicației pe care o cauți.

Filtrarea căutării după aplicații

Când cauți aplicații, panoul de previzualizare din dreapta îți arată lucrurile pe care le poți face în continuare. Poți să vezi legături rapide precum Deschideți, Executare ca administrator, Fixarea sau Anularea fixării aplicației la meniul Start sau pe bara de activități, modificarea Setărilor aplicației, Dezinstalare, Evaluare și recenzie și așa mai departe. Legăturile rapide afișate diferă de la aplicație la aplicație, în funcție de opțiunile care se aplică în cazul ei. De exemplu, dacă rezultatul căutării este o aplicație de desktop, nu poți să o evaluezi și să îi scrii o recenzie în Magazinul Microsoft, deoarece nu există în Magazin.

Opțiunile disponibile în panoul de previzualizare

4. Folosește Căutarea din Windows 10 pentru a găsi documente

Pentru a filtra căutarea din prima clipă, poți să apeși pe butonul Documente de pe pagina de pornire a Căutării, sau să tastezi documente: dacă preferi să tastezi în loc să dai clicuri. Apoi, începe să scrii numele documentului pe care îl cauți.

Pornirea unei căutări după documente

Un lucru bun la experiența de căutare a documentelor este faptul că Windows 10 poate să le caute atât în Explorer, local, cât și în spațiul tău din OneDrive. Poți să deschizi orice document pe care l-ai găsit folosind aplicația implicită, ori poți să îi deschizi locația sau să îi copiezi calea.

Căutarea de documente în Windows 10

5. Folosește Căutarea pentru a găsi setări din Windows 10

Pagina de pornire a Căutării îți oferă și posibilitatea de a filtra căutările doar la setări. Dacă asta este ceea ce vrei, poți să apeși pe butonul Setări sau să tastezi setari: urmat de setarea pe care vrei să o găsești.

Filtrarea căutării pentru a returna rezultate doar din setări

Când cauți setări, panoul de previzualizare afișează numele setării și o legătură rapidă pentru a o deschide. Spre deosebire de versiunile mai vechi de Windows 10, în May 2019 Update, acest filtru returnează setări și din vechiul Panou de control, nu doar pe cele ce se regăsesc în aplicația Setări. De asemenea, este posibil să primești legături și către tutoriale online pentru cum să le folosești, precum și legături suplimentare către alte setări conexe.

Panoul de previzualizare pentru setări îți dă opțiunea de a le deschide

Ne-ar plăcea să vedem că Microsoft implementează și o cale de a modifica setările direct din panoul de previzualizare al căutării, fără a fi nevoie să deschizi aplicația Setări, dar poate că acest lucru va veni într-o actualizare viitoare a Windows 10.

8. Folosește Căutarea pentru a găsi mesaje email în Windows 10

Windows 10 știe cum să lucreze și cu aplicația Mail și Calendar de la Microsoft și îți dă posibilitatea de a găsi email-uri pe care le-ai trimis sau pe care le-ai primit. Pentru a face acest lucru direct de pe desktop, scrie email: în câmpul de căutare, urmat de termenul de căutare pe care vrei să îl găsești.

Căutarea după mesaje email in Windows 10

Apoi, selectează email-ul care se potrivește cererii tale și folosește panoul de previzualizare pentru a îl deschide în browser-ul sau în aplicația ta de email.

Filtrarea rezultatelor căutării pentru a returna doar mesaje email

Un lucru care ni s-a părut ciudat este faptul că dacă alegem să deschidem un email pe PC-ul nostru cu Windows 10, cu May 2019 Update, se lansează Microsoft Edge și suntem duși la outlook.com. În versiunile anterioare de Windows 10, email-urile erau deschise de aplicația Mail.

7. Folosește Căutarea pentru a găsi foldere

Căutarea din Windows 10 te poate ajuta să găsești și foldere. Pentru a filtra rezultatele căutării, apasă pe Mai multe și apoi pe filtrul Foldere din Căutare. Alternativ, tastează foldere: în câmpul de căutare.

Căutarea doar de foldere

Apoi, tastează numele folderului pe care îl cauți. Selectează-l pe cel care te interesează și, în panoul de previzualizare, poți alege să îl deschizi sau să îi copiezi calea. Interesant, ai și opțiunea "Deschideți locația fișierului" dar dacă apeși pe ea nu se întâmplă nimic: probabil că este doar un bug și această opțiune nu ar trebui să apară aici.

Detalii și opțiuni disponibile în panoul de previzualizare pentru foldere

8. Folosește Căutarea pentru a găsi persoane

Windows 10 poate să caute și în contactele din cartea ta de adrese, în aplicația Persoane. Dacă vrei să faci o astfel de căutare, apasă pe Mai multe și apoi pe Persoane, sau scrie persoane: în câmpul de căutare de pe bara de activități. Apoi, începe să scrii numele persoanei pe care o cauți. După ce apar rezultatele, selectează contactul care te interesează: în panoul de previzualizare poți vedea fotografia acelei persoane, detaliile de contact și câteva legături pentru lucruri precum transmiterea de email-uri sau copierea detaliilor lui sau ei, ceea ce de obicei înseamnă o adresă de email.

Căutarea de persoane în Windows 10

9. Folosește Căutarea pentru a găsi imagini, muzică sau clipuri video

Căutarea din Windows 10 te poate ajuta să găsești și imagini, muzică și clipuri video. Pentru a filtra rezultatele căutării înainte sau după ce ai obținut rezultatele, poți să selectezi filtrul pe care îl vrei din partea de sus a Căutării, ori să tastezi fotografii:, muzică: sau videoclipuri: urmat de termenul de căutare.

Căutarea de muzică în Windows 10

10. Folosește Căutarea pentru a găsi rezultate de pe internet, direct de pe desktop

Căutarea din Windows 10 poate să găsească rezultate direct de pe internet, dar trebuie să menționăm că această funcție nu este disponibilă dacă regiunea ta este setată pe România. Deschide pagina de pornire a căutării și apasă pe butonul Web, sau tastează web: urmat de ce vrei să găsești pe internet. Rezultatele de pe internet pot să difere mult: poți să primești răspunsuri rapide, știri, saituri web, definiții de cuvinte etc.

Utilizarea Windows 10 pentru a căuta rezultate de pe internet

Merită menționat și faptul că rezultatele căutărilor sunt oferite de Bing și ele pot fi filtrate și mai mult dacă apeși pe legăturile Imagini sau Videoclipuri din partea superioară a panoului de previzualizare.

Filtrarea rezultatelor căutărilor pe internet, după imagini sau videoclipuri

Tu folosești des Căutarea din Windows 10?

Noi am ajuns destul de dependenți de Căutarea din Windows 10. De foarte multe ori, este cea mai rapidă metodă de a deschide o aplicație sau de a găsi o setare. Tu cum folosești Căutarea pe dispozitivele tale cu Windows 10? Ți se pare utilă sau crezi că există loc de îmbunătățiri? Spune-ne părerea ta, întrebările și sfaturile, în secțiunea de comentarii de mai jos.