8 metode de a căuta în Windows 10 ca un profesionist

Căutarea a fost întotdeauna unul dintre lucrurile esențiale din Windows. Deși toate versiunile de Windows îți oferă posibilitatea de a căuta fișiere, foldere, aplicații și alte lucruri, niciuna nu oferă o căutare la fel de puternică precum cea din Windows 10. În cea mai recentă versiune de Windows 10, Microsoft a dus căutarea la un nou nivel, eliminând nevoia de a naviga prin calculatoarele sau dispozitivele noastre pentru a găsi ce căutăm. Fie că este vorba despre un document, un sait web, o aplicație, o setare sau chiar și o persoană, Windows 10 le poate găsi. Dacă vrei să știi cum devii un profesionist în căutare, în Windows 10, citește în continuare:

1. Folosește căutarea pentru a găsi orice vrei pe PC-ul tău și pe web

În Windows 10, butonul de căutare de pe bara de activități te ajută să cauți aplicații, setări, documente, muzică și așa mai departe. Te poate ajuta chiar și să găsești lucruri pe internet, fără a fi necesar să îți deschizi navigatorul web. Pentru a începe o căutare, apasă pe butonul de căutare. Când faci acest lucru, se afișează pagina de pornire a căutării.

În cazul în care Cortana este activată pe PC-ul tău, pagina de pornire a căutării te lasă să filtrezi rezultatele încă de la început. Ai opțiunea de a selecta să cauți doar Aplicații (Apps), Setări (Settings), Documente (Documents), Fotografii (Photos) ori rezultate de pe Internet (Web). Acestea sunt lucruri despre care vom vorbi mai în detaliu în următoarele secțiuni ale acestui ghid.

Pagina de pornire a Căutării din Windows 10, atunci când Cortana este activată

Dacă nu ai activat-o pe Cortana, pagina de pornire a căutării este mai simplă dar tot te lasă să faci lucrul pentru care ai ajuns la ea: să cauți.

Pagina de pornire a Căutării din Windows 10

Dacă nu ai nevoie să filtrezi rezultatele căutării din prima clipă, ori dacă nu ai activat Cortana pe PC-ul tău, trebuie să știi că poți să începi imediat să tastezi lucrul pe care îl cauți. Acesta poate fi aproape orice: o aplicație, o setare, un document, un videoclip etc. Windows 10 începe să caute imediat și returnează orice rezultat care se potrivește cu termenul de căutare, filtrând rezultatele pe măsură ce sunt găsite. De asemenea, filtrele de tastatură pe care le menționăm mai târziu în acest articol merg foarte bine.

Căutarea în Windows 10

Ar trebui să vezi "Cea mai bună potrivire" și, dacă ai activat și Cortana, s-ar putea să primești și o serie de sugestii de căutare (search suggestions) bazate pe textul pe care l-ai introdus. De asemenea, în partea dreaptă a paginii de căutare, Windows 10 afișează o previzualizare a rezultatului selectat. Acesta este un loc ce își schimbă conținutul în funcție de tipul rezultatului căutării. De exemplu, dacă rezultatul este un folder, poți să îi vezi locația și să faci lucruri precum să îl deschizi sau să îi copiezi calea. Dacă rezultatul căutării este o aplicație, o poți deschide, fixa, dezinstala și așa mai departe.

În continuare, hai să vedem cum funcționează căutarea pentru diferite tipuri de date și termeni:

2. Cum pornești rapid o aplicație folosind Căutarea și tastatura

Unul dintre cele mai bune lucruri la Căutarea din Windows 10 este faptul că te ajută să deschizi aplicații foarte rapid, folosind doar tastatura. În loc să apeși pe butonul de căutare de pe bara de activități, apasă pe tasta Windows. Apoi, începe să tastezi numele aplicației pe care vrei să o deschizi. Când apare în rezultate, apasă Enter și aplicația pornește. Să luăm ca exemplu Google Chrome: apasă pe tasta Windows, scrie chr și apoi apasă pe Enter. Asta este tot!

Pornește o aplicație rapid, folosind căutarea și tastatura

3. Folosește căutarea pentru a găsi aplicații în Windows 10

Atunci când deschizi pagina de pornire a Căutării apăsând pe butonul de căutare de pe bara de activități, poți să filtrezi căutarea din prima clipă astfel încât să returneze doar aplicații. Dacă ai activat Cortana, poți să apeși pe butonul Apps (Aplicații).

Filtrarea căutării după aplicații

În cazul în care Cortana este dezactivată sau dacă preferi să tastezi în loc să dai clicuri, poți să tastezi aplicații: în câmpul de căutare și apoi să scrii numele aplicației pe care o cauți.

Căutarea de aplicații folosind filtrul aplicații:

Când cauți aplicații, panoul de previzualizare din dreapta îți arată lucrurile pe care le poți face în continuare. Poți să vezi legături rapide precum Deschideți, Executare ca administrator, Fixarea sau Anularea fixării aplicației la meniul Start sau pe bara de activități, modificarea Setărilor aplicației, Dezinstalare, Evaluare și recenzie și așa mai departe. Legăturile rapide afișate pot să difere de la aplicație la aplicație, în funcție de opțiunile care se aplică în cazul ei. De exemplu, dacă rezultatul căutării este o aplicație de desktop, nu poți să o evaluezi și să îi scrii o recenzie în Magazinul Microsoft, deoarece nu există în Magazin.

Opțiunile disponibile în panoul de previzualizare

4. Folosește Căutarea pentru a găsi setări din Windows 10

Pagina de pornire a Căutării îți oferă și posibilitatea de a filtra căutările doar la setări. Dacă asta este ceea ce vrei, poți să apeși pe butonul Settings (Setări) dacă ai activat Cortana sau, dacă nu ai activat-o, să tastezi setări: urmat de setarea pe care vrei să o găsești.

Filtrarea căutării pentru a returna rezultate doar din setări

Când cauți setări, panoul de previzualizare afișează doar numele setării și o legătură rapidă pentru a o deschide în aplicația Setări. Din (ne)fericire, acest filtru nu returnează setări din Panoul de control. Singurele rezultate pe care le primești sunt setări ce se regăsesc în aplicația Setări.

Panoul de previzualizare pentru setări îți dă opțiunea de a le deschide

NOTĂ: Ne-ar plăcea să vedem că Microsoft implementează și o cale de a modifica setările direct din panoul de previzualizare al căutării, fără a fi nevoie să deschizi aplicația Setări, dar poate că acest lucru va veni într-o actualizare viitoare a Windows 10.

5. Folosește Căutarea pentru a găsi documente în Windows 10

Similar, poți să folosești Căutarea și pentru a găsi documente. Pentru a filtra căutarea din prima clipă, poți să apeși pe butonul Documents (Documente) de pe pagina de pornire a Căutării (dacă este activată Cortana), sau să tastezi documente: dacă preferi să tastezi în loc să dai clicuri sau dacă nu este activată Cortana, urmat de numele documentului pe care îl cauți.

Pornirea unei căutări după documente

Un lucru bun la experiența de căutare a documentelor este faptul că Windows 10 poate să le caute atât în Explorer, local, cât și în spațiul tău din OneDrive. Poți să deschizi orice document pe care l-ai găsit folosind aplicația implicită sau poți să îi deschizi locația în browser-ul web dacă este stocat în OneDive-ul tău. De asemenea, primești rezultate și din orice alt serviciu de stocare în cloud precum Dropbox sau Google Backup and Sync, dar ele sunt tratate ca fișiere locale normale, pe care le poți deschide doar cu aplicațiile asociate lor.

Căutarea de documente local și în OneDrive

6. Folosește Căutarea pentru a găsi imagini, muzică sau clipuri video

Căutarea din Windows 10 te poate ajuta să găsești și imagini, muzică și clipuri video. Pentru a filtra rezultatele căutării înainte de a o începe efectiv, poți să tastezi fotografii:, muzică: sau videoclipuri: urmat de termenul de căutare.

Căutarea de imagini folosind filtrul fotografii:

Alternativ, poți și să începi să tastezi numele imaginii, melodiei sau videoclipului pe care vrei să îl găsești și apoi să selectezi Fotografii, Muzică sau Videoclipuri în partea de sus a paginii de căutare.

Selectarea filtrului Muzică în pagina de căutare

7. Folosirea Căutării pentru a găsi rezultate de pe internet, direct de pe desktop

Căutarea din Windows 10 poate să găsească rezultate direct de pe internet, dar numai dacă ai activat Cortana. Deschide pagina de pornire a căutării și apasă pe butonul Web, sau tasteazi web: urmat de ce vrei să găsești pe internet. Rezultatele de pe internet pot să difere mult: poți să primești răspunsuri rapide, știri, saituri web, definiții de cuvinte etc.

Utilizarea Windows 10 pentru a căuta rezultate de pe internet

Merită menționat și faptul că rezultatele căutărilor sunt oferite de Bing și ele pot fi filtrate și mai mult dacă apeși pe legăturile Images (Imagini) sau Videos (Videoclipuri) din partea superioară a panoului de previzualizare.

Filtrarea rezultatelor căutărilor pe internet, după imagini sau videoclipuri

8. Folosește Căutarea pentru a găsi mesaje email în Windows 10

Windows 10 știe cum să lucreze și cu aplicația Mail și Calendar de la Microsoft și îți dă posibilitatea de a găsi email-uri pe care le-ai trimis sau pe care le-ai primit. Pentru a face acest lucru direct de pe desktop, scrie email: în câmpul de căutare, urmat de termenul de căutare pe care vrei să îl găsești. Apoi, selectează email-ul care se potrivește cererii tale și folosește panoul de previzualizare pentru a îl deschide în browser-ul sau în aplicația de email.

Căutarea mesajelor email în aplicația Windows 10 Mail

Alternativ, poți să filtrezi rezultatele căutării pentru a returna doar mesaje email și dacă selectezi Email în partea de sus a paginii de căutare.

Filtrarea rezultatelor căutării pentru a returna doar mesaje email

Tu folosești des Căutarea?

Noi am ajuns destul de dependenți de Căutarea din Windows 10. De foarte multe ori, este cea mai rapidă metodă de a deschide o aplicație sau de a găsi o setare, de exemplu. Pe de altă parte, nu folosim prea des căutarea pentru a găsi lucruri de pe internet. Tu cum folosești Căutarea pe dispozitivele tale cu Windows 10? Ți se pare utilă sau crezi că există loc de îmbunătățiri? Spune-ne părerea ta, întrebările și sfaturile, în secțiunea de comentarii de mai jos.