5 metode de a Copia, Decupa și Lipi (Copy, Cut și Paste) în Windows

Comenzile Decupare, Copiere și Lipire sunt instrumente esențiale când lucrezi pe un computer și le veți găsi disponibile aproape peste tot în Windows. Puteți reduce drastic timpul petrecut la producerea de materiale pe calculator dacă știți cele mai eficiente metode de decupare, copiere și lipire de date. Citiți acest ghid pentru a vă asigura că utilizați cât mai bine aceste comenzi în Windows:

Începeți prin a selecta ceea ce doriți să copiați sau să mutați

Primul pas în procesul de Decupare / Copiere și Lipire este de a selecta datele pe care doriți să le manevrați. Procesul este similar indiferent dacă selectați text, imagini sau fișiere. Când utilizați tastatura fizică pentru a face selecția, poziționați cursorul la un capăt al porțiunii de selectat și apoi ținând apăsată tasta SHIFT, mutați cursorul la celălalt capăt. Dacă preferați să utilizați mouse-ul, faceți clic pe un capăt al selecției, țineți apăsat butonul de clic de pe mouse și mutați mouse-ul la celălalt capăt al selecției dorite. Pe ecrane tactile, trebuie să atingeți un capăt și să glisați pe ecran degetul la celălalt capăt al selecției.
În cazul textului, selecția este evidențiată cu o culoare de fundal diferită, astfel încât să puteți verifica dacă ați făcut selecția corectă.

Text selectat într-o aplicație Windows

Pentru imagini, obțineți un dreptunghi cu linii punctate care înconjoară selecția.

Selecție parțială dintr-o imagine în Paint în Windows

În listele de fișiere, este posibil să fie necesar să selectați mai multe fișiere pentru a copia sau a muta (Decupare). Dacă aveți o singură listă continuă de fișiere, faceți clic pe primul fișier de la un capăt al listei și apoi, în timp ce țineți apăsată tasta SHIFT, faceți clic pe fișierul din celălalt capăt. Avem selectată prima parte a listei din exemplul de mai jos. Dacă doriți să adăugați la selecție fișiere individuale, faceți clic pe ele în timp ce țineți apăsată tasta CTRL așa cum se vede în imagine în a doua parte a selecției. Dacă doriți să adăugați o altă listă continuă de fișiere, țineți apăsată tasta CTRL pentru primul fișier din listă, apoi apăsați și țineți apăsate tastele SHIFT și CTRL și faceți clic pe ultimul fișier.

Selectarea mai multor fișiere în Windows

Acum că ați făcut selecția, este timpul să executați comenzile efective de clipboard. Citiți următoarele secțiuni din acest ghid pentru a afla cum puteți decupa, copia și lipi.

1. Comenzi rapide de tastatură (combinații de taste) pentru decupare, copiere și lipire în Windows

Dacă dispozitivul la care lucrați are o tastatură fizică, una dintre cele mai simple modalități de a decupa, copia și lipi este prin utilizarea comenzilor rapide de la tastatură.

  • Decupare - utilizați combinația de taste CTRL + X
  • Copiere - utilizați combinația de taste CTRL + C
  • Lipire - utilizați combinația de taste CTRL + V
Comenzi rapide de tastatură pentru comenzile Decupare, Copiere și Lipire

Apăsați mai întâi tasta CTRL, apoi apăsați litera pentru comanda pe care doriți să o activați. Dacă puteți să vă mutați între aplicații utilizând tastatura (utilizând de exemplu ALT + TAB), nu găsiți metodă mai rapidă de decupare/copiere și lipire decât tastatura.

2. Folosiți meniul de clic dreapta pentru Decupare, Copiere și Lipire în Windows

În cazul în care trebuie să lucrați cu mouse-ul sau pe un ecran tactil (touchscreen), faceți clic pe butonul dreapta al mouse-ului sau apăsați lung (pe ecranul tactil) selecția, pentru a accesa comenzile de clipboard. Meniul care apare este denumit meniul contextual sau de clic-dreapta, iar conținutul său depinde de aplicația pe care o utilizați. Am pus două exemple din Notepad și Paint și am marcat comenzile de clipboard.

Meniul clic dreapta cu Decupare, Copiere și Lipire în Paint

Iată un exemplu din Notepad cu comenzile pentru clipboard marcate.

Meniul clic-dreapta cu Decupare, Copiere și Lipire în Notepad

În cazul în care informațiile pe care le-ați selectat nu se pot modifica (sunt doar pentru citire), ca de exemplu în cazul selectării textului din această pagină în browser-ul web, apare numai comanda Copiere și nu puteți tăia sau lipi.

Comanda Copiere din meniul clic dreapta al unui browser web

Comenzile clipboard din Explorer sunt disponibile în mai multe meniuri separate.

Primul meniu care oferă opțiuni de copiere sau decupare a unui fișier în clipboard este disponibil atunci când faceți clic dreapta sau atingeți lung un fișier sau un grup de fișiere.

Comenzile Decupare și Copiere din meniul clic dreapta al unui fișier

Un alt meniu este disponibil atunci când faceți clic dreapta sau apăsați lung pe un folder sau într-o zonă goală din interiorul unui folder.

Comenzile Decupare și Copiere din meniul clic dreapta al unui folder

Citește acest articol pentru a afla cum deschizi File Explorer în Windows.

3. Folosirea panglicii pentru decupare, copiere și lipire în Windows

Aplicațiile moderne din Windows folosesc panglica ca instrument principal de navigare. Comenzile clipboard-ului apar ca butoane și, de cele mai multe ori, ele sunt primele butoane din prima filă Pornire afișată în panglică.

Avem exemplul panglicii din Paint.

Secțiunea Clipboard din Paint în Windows

Iată exemplul panglicii din Wordpad.

Secțiunea Clipboard din Wordpad

Dacă dați clic pe săgeata în jos de pe butonul Lipire din Wordpad, obținem un nivel suplimentar de sofisticare cu Copiere și Lipire. Deoarece Windows permite manipularea mai multor formate de date, în timpul comenzii Lipire, puteți decide să schimbați formatul datelor introduse în clipboard folosind "Lipire specială".

Opțiunea Lipire specială în Wordpad

Pentru mai multe detalii despre Paint și Wordpad, citește Cum lucrezi cu Paint în Windows și Cum lucrezi cu WordPad în Windows.

4. Utilizarea meniului pentru tăiere, copiere și lipire în Windows

Există câteva aplicații care se bazează pe vechiul format de meniuri pentru accesul la comenzile lor, iar Notepad este unul dintre ele. În acest caz, comenzile clipboard apar ca parte a meniului Editare:

Meniul Editare din Notepad, în Windows

Pentru a afla mai multe despre Notepad, vezi Ce este Notepad și șapte lucruri pe care le puteți face cu acesta.

5. Folosirea Copierii și Lipirii în Linia de comandă din Windows 7 și Windows 8.1

Există o excepție de la regulile generale pe care le-am descris mai sus: manipularea copierii și lipirii în Windows 7 și Windows 8.1 în fereastra Linie de comandă. Acesta este un loc în Windows unde comenzile rapide de la tastatură nu funcționează. Accesul la comenzile clipboard este limitat la copiere și lipire. Comenzile sunt disponibile prin meniul ferestrei când faceți clic sau atingeți colțul din stânga sus. Când deschideți submeniul Edit (Editare), apar comenzile Mark (Marcare), Copy (Copiere) și Paste (Lipire).

Comenzile Copy și Paste din Linia de comandă în Windows 7 și Windows 8.1

Comanda Mark (Marcare) vă permite să selectați textul din fereastră utilizând săgețile de la tastatură în timp ce țineți apăsată tasta SHIFT sau dând clic și trăgând cursorul mouse-ului peste text. Când ați terminat de selectat (textul selectat este marcat în culori negative), puteți apăsa ENTER pentru a copia. De asemenea, puteți selecta comanda din același meniu. Comanda Paste (Lipire) este disponibilă numai din meniu.

Cum preferi să copiezi și să lipești?

Puteți rula comenzile Decupare, Copiere și Lipire în mai multe moduri, în funcție de tipul de conținut pe care îl gestionați și de aplicația pe care o utilizați. Folosirea metodei corecte duce la o execuție mai rapidă și la mai puțin timp petrecut cu aceleași sarcini. Care este calea ta preferată de a decupa, copia și lipi?