11 lucruri care nu ne plac la Windows 10

Deşi actualizările de Windows 10 precum May 2019 Update vin cu facilități noi şi cu îmbunătăţiri, unele lucruri nu sunt chiar atât de bune precum par. Nu încercăm să fim perfecţionişti, dar sunt câteva lucruri pe care Microsoft ar putea să le schimbe ori să le îmbunătăţească în Windows 10. Unele dintre nemulţumirile noastre sunt mici, dar altele sunt importante. Dacă eşti curios să afli ce nu le place oamenilor la Windows 10, citește mai departe:

1. Windows 10 instalează aplicații inutile (bloatware) pe care nimeni nu le vrea

Windows 10 include multe aplicații și jocuri pe care nimeni nu și le dorește. Sunt așa-numitele aplicații bloatware, care în trecut erau destul de comune printre producătorii de hardware, dar care nu obișnuiau să fie o parte a politicii Microsoft. Când faci o instalare pe curat de Windows 10, te aștepți ca el să fie curat, doar cu lucrurile esențiale, însă lucrurile nu stau chiar așa. În Windows 10, nu primești doar sistemul de operare, ci și aplicații și jocuri din terțe părți, ce sunt preinstalate de Microsoft fără consimțământul tău explicit. Lista include aplicații și jocuri precum Age of Empires: Castle Siege, Bubble Witch 3 Saga, Candy Crush Friends Saga, Candy Crush Saga, FarmVille 2: Country Escape, Gardenscapes, Phototastic Collage, PicsArt Photo Studio: Collage Maker and Pic Editor, Seekers Notes: Hidden Mystery, The Secret Society: Hidden Mystery și altele de acest fel. Pentru mulți utilizatori, aceste aplicații și jocuri nu sunt altceva decât gunoi ce folosește spațiu de stocare și lățime de bandă inutil.

Instalările de Windows 10 pe curat conțin multe aplicații inutile (bloatware)

Din păcate, Microsoft încearcă să stoarcă și mai mulți bani de la utilizatorii de Windows 10, chiar dacă ei au plătit pentru licențele lor. Poți să citești mai multe despre tipurile de bloatware pe care le primești în Windows 10 și cum să scapi de ele, în aceste articole:

2. Actualizări pentru Windows 10 de slabă calitate

Cu actualizările pentru Windows 10, Microsoft se pare că a uitat ce trebuie să facă, distribuind actualizări pline de bug-uri și probleme către utilizatori. Din moment ce avem doar puțin control asupra actualizărilor pe care le primim pentru sistemul nostru de operare, multe din actualizări par să strice diverse lucruri, aleatoriu. Unele dintre actualizările de Windows 10 au dus la situații precum dispariția dispozitivelor Bluetooth, afișare de avertismente ciudate, provocarea de creșteri neobișnuite ale utilizării procesorului, ce fac Windows 10 să meargă foarte încet fără niciun motiv evident, etc. Mai mult, nu este ca și cum utilizatorii nu s-ar fi plâns de aceste probleme: unii Insideri Windows au spus companiei despre problemele cauzate de actualizările Windows 10 înainte ca ele să fie distribuite tuturor. Totuși, Microsoft nu pare să asculte ce spun oamenii care le testează produsul, sau, dacă o face, este la modul superficial.

Sunt disponibile actualiz[ri pentru Windows 10

Microsoft ar trebui să își îmbunătățească în mod profund procesele de asigurare a calității pentru actualizările de Windows 10, astfel încât să nu mai strice lucruri la fel de des cum a făcut-o până acum.

3. În Windows 10, găsești reclame peste tot

Microsoft afișează reclame peste tot prin sistemul de operare. Din când în când, Windows 10 afișează reclame în Meniul Start, pe ecranul de blocare, pe bara de activități, în notificări și chiar și în Explorer! Ce-i asta?

Windows 10 este plin de reclame

Dacă urăști să vezi reclame într-un produs pe care l-ai plătit, citește Reclamele în Windows 10: Cum le dezactivezi de peste tot?.

4. Modul în care Windows 10 adresează problema confidențialității nu este cel mai grozav

Microsoft, la fel ca și oricare altă companie mare, precum Google sau Facebook, nu este exact ceea ce ai numi o entitate orientată spre confidențialitate. Windows 10 a avut partea sa de probleme legate de confidențialitate, care au făcut utilizatorii să fie reticenți în a îl instala și folosi. Nu înseamnă că Windows 10 nu îți dă posibilitatea de a activa sau dezactiva fiecare aspect legat de confidențialitate. Problema este că toate datele colectate sunt controlate de o serie de comutatoare care sunt active în mod implicit în Windows 10. Câți oameni din cei pe care îi cunoști vor trece prin toate cotloanele aplicației de Setări sau din expertul de instalare al Windows 10, astfel încât să aibă parte de experiența de utilizare cea mai privată posibil?

Confidențialitatea în Windows 10

5. Nu poţi să ai teme şi elemente vizuale diferite pe fiecare desktop virtual

Noi folosim şi distribuţii de Linux, unde desktop-urile virtuale sunt o facilitate veche, acestea fiind foarte personalizabile. Deşi suntem fericiţi că desktop-urile virtuale sunt prezente în Windows 10, nu apreciem faptul că nu poți să setezi teme şi elemente vizuale diferite pentru fiecare desktop virtual.

Desktop-urile virtuale din Windows 10 nu pot avea teme diferite

Posibilitatea de a-ţi crea fiecare desktop aşa cum vrei te ajută să fii mai productiv și să îți dai seama mai repede ce desktop foloseşti. De exemplu, ar fi fost foarte util să poţi să ai pictograme diferite pe fiecare desktop virtual, imagini de fundal diferite pentru fiecare ş.a.m.d.

6. Grupul de domiciliu a dispărut din Windows 10

Microsoft a decis să elimine facilitatea Grup de domiciliu din Windows 10, începând cu April 2018 Update. De ce au ales să facă asta? Răspunsul companiei a fost că Windows 10 are facilități noi de partajare, precum OneDrive și că oamenii nu ar trebui să continue să folosească facilități vechi. Am fost dezamăgiți să auzim asta, deoarece chiar ne bazam pe utilizarea Grupurilor de domiciliu pentru a partaja ușor fișiere și foldere pe calculatoarele noastre cu Windows din rețelele noastre locale. Sigur, OneDrive este un serviciu excelent și partajarea cu ajutorul lui este ușor de făcut. Dar dacă nu ai o conexiune la internet acasă, sau nu vrei să o folosești?

Grupul de domiciliu a fost eliminat din Windows 10

7. Aplicaţia Setări nu include toate opţiunile din Panoul de control

Microsoft a creat Windows 10 ca o experienţă unificată, adică ar trebui să îl poţi folosi la fel de uşor pe orice fel de dispozitiv, fie că e vorba de un PC desktop, un laptop sau o tabletă. Pentru asta, a trebuit să dezvolte din nou aproape fiecare aspect al interfeţei de utilizare, astfel încât să poată fi folosită cu uşurinţă, inclusiv pe ecrane tactile. Putem vedea că Windows 10 a evoluat foarte mult faţă de când a fost lansat în 2015, dar încă sunt multe lucruri de făcut. Unul dintre cele mai importante este faptul că nu toate opţiunile din vechiul Panou de control au fost încă portate în aplicaţia Setări. Este 2019 și au trecut mai mult de patru ani de la lansarea Windows 10 și totuși există setări și opțiuni care nu au fost încă mutate în aplicația Setări!

Panoul de control nu a fost migrat în totalitate în aplicația Setări

8. Meniul Start nu se sincronizează între dispozitive

Sincronizarea ecranului Start pe dispozitivele tale era o caracteristică excelentă, introdusă pentru prima dată în Windows 8. Asta însemna că puteai să treci de la un dispozitiv la altul şi ecranul Start ar fi arătat la fel. Totuşi, Microsoft nu a păstrat această caracteristică și în Windows 10. Motivul deciziei pare să fie faptul că mulţi utilizatori ar fi dorit să poată avea Meniuri Start diferite pe fiecare dintre dispozitivele lor. Poate că este adevărat, dar de ce să alegi să elimini o caracteristică, în loc să o îmbunătăţeşti? Windows 10 ar fi putut oferi opţiunea de a te lăsa să alegi dacă vrei sau nu să îţi sincronizezi Meniul Start. Dacă această opţiune îţi este utilă, ar fi fost bine să o poţi folosi.

Meniul Start nu se sincronizează între dispozitive

9. Nu poţi să setezi Explorer să pornească altundeva decât în "Acces rapid" sau în "Acest PC"

Explorer îţi permite să alegi modul în care porneşte şi locaţia care este încărcată la pornire. Dar, nu poţi alege decât între Acest PC și "Acces rapid". Ce nu înţelegem este de ce Microsoft nu a făcut această opţiune şi mai personalizabilă. De ce nu au lăsat utilizatorul să seteze OneDrive ca locaţie de pornire? Sau Bibliotecile? Nu spunem că nu se poate sub nicio formă, dar lucrurile pe care trebuie să le faci nu sunt chiar ușoare. Dacă vrei să vezi care sunt pașii necesari, îi găsești pe toți detaliați aici: Cum setezi Explorer să pornească în orice locaţie vrei.

Explorer nu poate fi configurat să se deschidă în orice folder vrei tu

10. Nu poţi redimensiona lista de aplicaţii din Meniul Start

Meniul Start poate fi redimensionat şi te lasă să schimbi dimensiunile oricărei dale fixate la el. Dar nu poţi redimensiona lista de aplicaţii, oricât ai încerca. Ar fi fost foarte plăcut să poţi avea două sau trei coloane de aplicaţii. Sperăm ca Microsoft să adauge această caracteristică într-o actualizare viitoare.

Lista de aplicații din Meniul Start nu poate fi redimensionată

11. Nu există o versiune internaţională pentru Cortana, care să funcţioneze în orice ţară

Cortana ar fi putut fi extraordinară! Totuşi, Cortana nu înţelege şi nu vorbeşte decât câteva limbi. Chiar dacă Microsoft a promis că va evolua şi va învăţa noi limbi pe măsură ce trece timpul, asta nu s-a întâmplat cât de repede ar fi trebuit. Și nu înseamnă că ţările pe care ea nu le suportă încă nu ar fi trebuit să aibă acces la Cortana. O abordare bună ar fi fost ca Microsoft să ofere Cortana pentru oricine din lume, chiar dacă vorbeşte doar engleza, de exemplu. Sau franceza… sau oricare altă limbă pe care o înţelege. Sunt mulţi oameni în lume care pot vorbi şi alte limbi decât limba lor maternă. Aşa că de ce să nu incluzi în Windows o opţiune pentru a o face pe Cortana disponibilă în engleză pentru oricine din lume care vrea să o folosească?

Cortana este disponibilă doar pentru un număr limitat de regiuni

Ce te enervează cel mai mult la Windows 10?

Acestea sunt cele mai importante nemulţumiri pe care le avem legate de Windows 10. Și dacă ele ar fi rezolvate, noi am fi foarte mulțumiți. Înainte de a închide acest articol, spune-ne și ce nemulțumiri ai tu în ceea ce privește Windows 10. Ce nu îți place la acest sistem de operare și ce ai schimba?