Top 12 lucruri care nu ne plac la Windows 10

D eşi Windows 10 vine cu o mulţime de caracteristici noi şi îmbunătăţiri, există şi unele lucruri care nu ne plac la acest sistem de operare. Nu încercăm să fim perfecţionişti dar sunt câteva lucruri pe care Microsoft ar putea să le schimbe ori să le îmbunătăţească. Unele dintre nemulţumirile noastre sunt mici, dar altele sunt importante. Dacă eşti curios să afli ce nu ne place la Windows 10, nu ezita să citeşti acest articol:

Acestea sunt cele mai importante 12 lucruri care nu ne plac la Windows 10:

1. Modul în care adresează problema confidențialității

Microsoft, la fel ca și oricare altă companie mare, precum Google sau Facebook, nu este exact ceea ce ai numi o entitate orientată spre confidențialitate. Sau cel puțin așa credem noi. Windows 10 are câteva probleme de confidențialitate care au făcut utilizatorii să fie reticenți când vine vorba să îl instaleze și să îl folosească. Nu vrem să spunem că Windows 10 nu îți dă posibilitatea de a activa sau dezactiva fiecare aspect legat de confidențialitate. Problema este că toate datele colectate sunt controlate de o serie de comutatoare care sunt active în mod implicit în Windows 10. Să fim serioși, câți oameni din cei pe care îi cunoști vor trece prin toate cotloanele aplicației de Setări. O abordare mai bună ar fi fost ca Microsoft să colecteze date doar dacă tu decizi să îi lași să facă acest lucru, nu cât timp nu-l oprești din a face asta.

2. Nu poţi să ai teme şi elemente vizuale diferite pe fiecare desktop virtual

Noi folosim şi câteva distribuţii de Linux, unde desktop-urile virtuale sunt o caracteristică veche, acestea fiind foarte personalizabile. Deşi suntem fericiţi că desktop-urile virtuale au devenit parte a Windows 10, nu apreciem faptul că nu poți să setezi teme şi elemente vizuale diferite pentru fiecare desktop virtual.

Posibilitatea de a-ţi crea fiecare desktop aşa cum vrei, te ajută să fii mai productiv pe fiecare desktop pe care îl foloseşti. De exemplu, ar fi fost foarte util să poţi să ai iconiţe diferite pe fiecare desktop virtual, imagini de fundal diferite pentru fiecare ş.a.m.d.

3. Windows Media Center nu este inclus în Windows 10

Microsoft a decis să încheie dezvoltarea pentru Windows Media Center , aşa că nu îl vei mai găsi în Windows 10. Compania îşi justifică decizia prin faptul că foarte puţini utilizatori mai folosesc încă Media Center. Totuşi, încă sunt utilizatori care îl mai au şi am fi preferat ca el să fie menţinut în continuare.

4. Aplicaţia Setări nu include încă toate opţiunile din Panoul de control

Microsoft a creat Windows 10 ca o experienţă unică, adică ar trebui să îl poţi folosi la fel de uşor pe orice fel de dispozitiv, fie că e vorba de un PC desktop, un laptop, o tabletă sau chiar un smartphone. Pentru asta, au trebuit să dezvolte din nou aproape fiecare aspect al interfeţei de utilizare astfel încât să fie utilizabilă cu uşurinţă, inclusiv pe ecrane tactile. Putem vedea imediat că Windows 10 a evoluat foarte mult faţă de prima sa versiune preview, dar încă sunt multe lucruri de făcut. Unul dintre cele mai importante este faptul că nu toate opţiunile din vechiul Panou de control au fost încă portate în noua aplicaţie de Setări. Sperăm că Microsoft va pune aceste schimbări în capul listei de lucru pentru Windows 10.

5. Actualizările Windows sunt obligatorii pentru utilizatorii Windows 10 Home

Dacă foloseşti Windows 10 Home, toate actualizările create de Microsoft sunt automat trimise pe dispozitivul tău. Nu există nicio metodă de a dezactiva acest comportament. Deşi ar putea fi o mutare inteligentă din partea Microsoft, deoarece se asigură că fiecare utilizator normal rulează ultima lor versiune de Windows, poate fi şi o alegere greşită care ar putea să supere utilizatorii, mai ales atunci când se întâmplă să fie trimisă o actualizare cu probleme. De asemenea, utilizatorii care folosesc conexiuni la internet cu trafic limitat s-ar putea să aibă de suferit, deoarece descărcarea automată de actualizări Windows ar putea însemna facturi mai mari pentru abonamentele de internet.

6. Butoanele speciale (charms) ar fi trebuit să rămână în "Modul tabletă"

Microsoft dezvoltă Windows 10 ca un sistem de operare multi-platformă, dar nu orice funcţionează bine pe desktop merge la fel de bine și pe un ecran tactil. Dacă foloseşti Windows 10 pe o tabletă, butoanele speciale din Windows 8.1 ar fi fost mult mai uşor de folosit decât noile controale pentru accesarea setărilor aplicaţiilor ş.a.m.d. Credem că acest concept era mai natural pentru interacţiunea cu aplicaţiile şi dispozitivele tactile. Dar cine ştie, poate că butoanele speciale îşi vor face reapariţia cândva în viitor.

7. Meniul Start nu se sincronizează între dispozitive

Sincronizarea ecranului Start pe dispozitivele tale era o caracteristică excelentă, introdusă pentru prima dată în Windows 8. Ea însemna că puteai să treci de la un dispozitiv la altul şi ecranul Start ar fi arătat la fel. Totuşi, Microsoft a decis să elimine această caracteristică din Windows 10. Motivul deciziei pare să fie faptul că mulţi utilizatori ar fi dorit să poată avea Meniuri Start diferite pe fiecare dintre dispozitivele lor. Poate că este adevărat, dar de ce să alegi să elimini o caracteristică, în loc să o îmbunătăţeşti? Windows 10 ar fi putut oferi opţiunea de a te lăsa să alegi dacă vrei sau nu să îţi sincronizezi Meniul Start. Dacă această opţiune îţi este utilă ar fi fost bine să o poţi folosi.

8. Nu poţi să setezi (File) Explorer să pornească decât în "Acces rapid" sau în "Acest PC"

Noul (File) Explorer îţi permite să alegi modul în care porneşte şi locaţia care este încărcată la pornire. Dar, nu poţi alege decât una din două locaţii: "Acces rapid" şi "Acest PC". Ce nu înţelegem este de ce Microsoft nu a făcut această opţiune şi mai personalizabilă. De ce nu au lăsat utilizatorul să seteze OneDrive ca locaţie de pornire? Sau Bibliotecile ? Nu spunem că nu se poate sub nicio formă, dar lucrurile pe care trebuie să le faci nu sunt chiar cele mai ușoare. Dacă vrei să vezi care sunt pașii necesari, îi vei găsi pe toți detaliați aici: Cum setezi Explorer să pornească în orice locaţie vrei.

9. OneDrive nu afişează folderele şi fişierele pe care nu le sincronizezi dar le ai stocate în cloud

În Windows 7 şi Windows 8.1, aplicaţia OneDrive afişa toate folderele şi fişierele stocate în cloud, chiar dacă ele nu erau de fapt stocate şi pe dispozitivul tău. În Windows 10, lucrurile s-au schimbat şi aplicaţia OneDrive afişează doar folderele şi fişierele pe care ai ales să le sincronizezi. Din punctul nostru de vedere nu este alegerea cea mai inspirată, deoarece va trebui să foloseşti un browser web pentru a te conecta la OneDrive ca să poți vedea ce fişiere şi ce foldere ai stocat de fapt în cloud, dar nu le sincronizezi pe dispozitivul tău.

10. Nu poţi redimensiona lista de aplicaţii din Meniul Start

Chiar credem că noul Meniu Start este o îmbunătăţire mare. Totuşi, această caracteristică lipseşte şi ne-am fi dorit să nu fie aşa. Meniul Start poate fi redimensionat şi te lasă să schimbi dimensiunile oricărei dale fixate la el. Dar nu poţi redimensiona lista de aplicaţii, oricât ai încerca. Ar fi fost foarte plăcut să poţi avea două sau trei coloane de aplicaţii, în loc să fie nevoie să derulezi la nesfârşit. Sperăm ca Microsoft să adauge această caracteristică într-o actualizare viitoare.

11. Nu există versiuni uşor de folosit pe ecrane tactile, pentru aplicaţii şi unelte precum Windows Defender, Istoric fişiere, Windows Firewall şi altele

A cest lucru intră în categoria "neapărat trebuie făcute". Pentru ca Windows 10 să fie un sistem de operare cu adevărat multi-platformă, fiecare caracteristică sau aplicaţie trebuie refăcută astfel încât să fie uşor de utilizat atât pe calculatoarele desktop cât şi pe o tabletă sau un smartphone. Multe caracteristici importante din Windows încă există doar pe desktop şi nu şi în mediul tactil din Windows 10.

12. Nu există o versiune internaţională pentru Cortana, care să funcţioneze în orice ţară

Cortana este extraordinară! De fapt, credem că este cea mai interesantă caracteristică din Windows 10. Totuşi, Cortana nu înţelege şi nu vorbeşte decât câteva limbi. Chiar dacă Microsoft a promis că va evolua şi va învăţa noi limbi pe măsură ce trece timpul, asta nu înseamnă că ţările pe care Cortana nu le suportă încă nu ar trebui să o poată folosi. O abordare bună ar fi fost ca Microsoft să ofere Cortana pentru oricine din lume , chiar dacă vorbeşte doar engleza, de exemplu. Sau franceza… sau oricare altă limbă pe care ea o înţelege. Sunt mulţi oameni în lume care pot vorbi şi alte limbi decât limba lor maternă. Aşa că de ce să nu incluzi în Windows o opţiune pentru a o face pe Cortana disponibilă în engleză pentru oricine din lume care vrea să o folosească?

Concluzie

Acestea sunt cele mai importante 12 nemulţumiri pe care le avem legate de Windows 10. Și dacă ele ar fi rezolvate, noi am fi foarte mulțumiți. Înainte de a închide acest articol, spune-ne și ce nemulțumiri ai tu în ceea ce privește Windows 10. Ce nu îți place la acest sistem de operare și ce ai schimba?