4 metode de a porni în Safe Mode (Mod de siguranță), în Windows 10

Dacă ai folosit Windows 10 pentru un timp, probabil că ai observat că "vechile metode" de a porni în Safe Mode (Mod de siguranță) nu mai funcționează. Prin asta, ne referim la a încerca lucruri precum să apeși pe tastele F8 sau pe Shift + F8 în timp ce pornești sistemul. Aceste metode au încetat să mai funcționeze deoarece procedura de pornire a devenit mult mai rapidă. Același lucru este valabil și dacă vorbim despre Windows 10. Acest tip de acțiuni pur și simplu nu mai funcționează. Dar asta nu înseamnă că Windows 10 nu dispune de un Safe Mode (Mod de siguranță). Atâta doar că, pentru a ajunge la modul de siguranță, trebuie să urmezi alți pași. Haide să aruncăm o privire mai atentă și să vedem cum putem intra în Safe Mode (Mod de siguranță) în Windows 10:

Safe Mode în Windows 10

Când intri în Safe Mode (Mod de siguranță) în Windows 10, sistemul de operare încarcă o interfață de utilizare minimală, doar cu driverele și serviciile de bază necesare pentru funcționarea sa.

1. Folosește instrumentul System Configuration (msconfig.exe)

Una dintre cele mai ușoare metode de a porni în Safe Mode (Mod de siguranță) este să folosești instrumentul System Configuration. Mulți utilizatori cunosc acest instrument după numele executabilului său: msconfig.exe.

Cea mai rapidă metodă de a lansa System Configuration (Configurare sistem) în Windows 10 este să folosești fereastra Executare. Pentru asta, apasă simultan pe tastele Windows + R de pe tastatură. Apoi, scrie msconfig în câmpul text și apasă pe Enter sau pe OK.

O altă metodă de a deschide instrumentul System Configuration (Configurare sistem) este să folosești căutarea. În câmpul de pe bara de activități, scrie cuvintele "system configuration". Apoi, apasă pe aplicația System Configuration (Configurare sistem).

În fereastra System Configuration (Configurare sistem) , mergi la secțiunea Boot (Pornire) și, în secțiunea "Boot options" (”Opțiuni de pornire”) , bifează caseta "Safe boot" (”Pornire sigură”). Apoi, apasă pe OK.

Windows 10 te va informa că trebuie să îți repornești dispozitivul pentru ca noua setare să fie aplicată. Dacă vrei să mai lucrezi, poți să selectezi "Exit without restart" (”Repornire mai târziu”). Dacă nu, poți să repornești acum, iar dispozitivul tău va porni în Safe Mode (Mod de siguranță) automat.

2. Folosește combinația SHIFT + Repornire

O altă metodă de a porni Windows 10 în Safe Mode (Mod de siguranță) este să folosești combinația Shift + Repornire. Deschide Meniul Start și apasă pe butonul Alimentare.

Apoi, în timp ce ții apăsată tasta Shift de pe tastură, apasă pe butonul Repornire.

Trebuie să menționăm că poți să folosești combinația Shift + Repornire și pe ecranul de conectare (blocare).

Apoi, Windows 10 va reporni și îți va cere să alegi o opțiune. Alege Depanare.

Pe ecranul Depanare , selectează Opțiuni complexe.

În ecranul Opțiuni complexe , apasă pe Setări pornire.

Windows 10 te va informa că poți să îți repornești dispozitivul pentru a modifica opțiunile complexe de pornire, inclusiv activarea Safe Mode (Mod de siguranță). Apasă Repornire.

După ce Windows 10 repornește, poți alege ce opțiuni de pornire vrei să activezi. Pentru a intra în Safe Mode (Mod de siguranță) , ai la dispoziție trei opțiuni diferite.

Pentru a activa Safe Mode (Mod de siguranță) apasă tasta F4, pentru a activa "Safe Mode with Networking" (”Mod de siguranță cu Rețea”) apasă F5 și pentru "Safe Mode with Command Prompt" (”Mod de siguranță cu Linie de comandă”) apasă F6.

3. Pornește de pe o unitate de recuperare

În Windows 10 poți să folosești aplicația Creator medii de recuperare pentru a crea un stick de memorie USB cu unelte de recuperare.

Odată ce ai creat acest stick, folosește-l pentru a-ți porni dispozitivul Windows 10 și, când vei fi întrebat dacă vrei să îi încarci conținutul, fă-o.

Primul ecran îți va cere să alegi tipul de tastatură pe care o folosești. Selecteaz-o pe cea potrivită sau dacă nu o vezi afișată, apasă pe "See more keyboard layouts" (”Vedeți mai multe tipuri de tastaturi”) pentru a accesa lista completă de tastaturi.

După ce ai ales modelul tastaturii tale, pe ecranul ”Choose an option” (”Alege o opțiune”) , selectează Troubleshoot (Depanare).

De aici înainte, pașii necesari pentru a porni în Safe Mode (Mod de siguranță) sunt aceiași ca în metoda a doua din acest ghid.

4. Folosește F8 sau Shift + F8 (nu funcționează dacă ai un BIOS UEFI și SSD)

În Windows 7 era posibil să apeși pe tasta F8 chiar înainte ca Windows să pornească, pentru a deschide fereastra de Opțiuni de pornire complexe , de unde puteai alege să pornești Windows 7 în Safe Mode (Mod de siguranță).

Unele saituri web îți recomandă să apeși Shift + F8 , chiar înainte de pornirea Windows, astfel ca el să pornească în modul de recuperare, de unde poți alege să intri în Safe Mode (Mod de siguranță). Problema este că, de cele mai multe ori, Shift + F8 și F8 nu funcționează din diferite motive, deși sunt comenzi corecte, suportate de Windows 10.

Acest blog oficial Microsoft ( Designing for PCs that boot faster than ever before ) explică faptul că acest comportament se datorează schimbărilor aduse procedurii de pornire, ce a devenit acum foarte rapidă. Atât Windows 8.1 cât și Windows 10 pornesc foarte rapid , iar d acă ai și un sistem modern, care folosește un BIOS UEFI și un SSD, atunci nu există metode de a întrerupe procedura de pornire apăsând niște taste. Pe calculatoarele mai vechi, cu BIOS-uri clasice și fără SSD-uri, apăsarea acestor taste este posibil să funcționeze încă.

Concluzie

Windows 10 este un sistem de operare rapid, cu un proces de pornire rapid. Accesarea Safe Mode (Mod de siguranță) poate că nu funcționează la fel ca în sistemele de operare Windows mai vechi, dar metodele disponibile sunt similare cu cele din Windows 8.1. Dacă știi și alte metode de a face acest lucru, nu ezita să ni le spui și nouă și promitem că vom actualiză acest ghid.