Cum dezinstalăm Windows 8, Windows 7 sau Orice Altă Versiune de Windows

Unii dintre cititorii noștri ne-au întrebat cum pot să elimine versiunile de test de Windows 8 pe care le-au instalat sau chiar versiuni mai vechi de Windows, cum ar fi Windows Vista sau Windows 7. Nu contează ce versiune de Windows aveți, procedura de dezinstalare este aceași pentru toate și o vom explica în acest articol. Vom acoperi două scenarii: cum elimini o versiune de Windows atunci când ai multiple sisteme de operare instalate și cum să elimini Windows atunci când este singurul sistem de operare instalat.

Cum elimini o versiune de Windows dintr-un scenariu Dual sau Multi Boot

Să presupunem că ați instalat o versiune test de Windows 8, cum ar fi un Windows 8 Release Preview în dual boot cu Windows 7. Acum vreți să eliminați versiunea de test Windows 8 și să instalați versiunea finală a Windows 8 sau pur și simplu să utilizați spațiul ocupat pentru orice altceva. Cum faceți asta?

Pasul 1. Faceți o copie de rezervă

În primul rând, aveți grijă să faceți copii de rezervă pentru toate datele importante, aflate pe partiția unde ați avut instalată versiunea de Windows pe care acum vreți să o eliminați. Dacă nu faceți copia de rezervă acum, când sistemul de operare există și funcționează bine, atunci veți pierde datele.

Pasul 2. Eliminați intrarea de boot pentru Windows-ul pe care vreți să îl dezinstalați

Este timpul să eliminați intrarea de boot pentru sistemul de operare pe care vreți să îl dezinstalați (în cazul meu – Windows 8 Release Preview). Faceți acest lucru din versiunea de Windows pe care vreți să o păstrați – în cazul meu Windows 7.
Porniți sistemul de operare pe care îl veți păstra și lansați aplicația System Configuration din Windows sau orice alt administrator pentru intrările de boot care să fie compatibil cu sistemele de operare pe care le aveți instalate.

Dacă versiunea de Windows pe care vreți să o eliminați a fost setată ca sistemul de operare implicit, schimbați opțiunea implicită de bootare cu sistemul de operare pe care îl veți păstra. Selectați Windows-ul pe care îl păstrați și apăsați butonul "Set as default".
Selectați versiunea de Windows pe care o dezinstalați și dați clic pe Delete și apoi pe OK.

Pentru a verifica dacă totul este în regulă cu versiunea de Windows pe care o veți păstra, reporniți calculatorul ca să vedeți că pornește fără probleme. Așa ar fi normal. În cazul în care nu mai pornește, puteți repara intrările de boot folosind un disc de instalare.

Pasul 3. Formatați partiția folosită de Windows-ul pe care vreți să îl dezinstalați

Următorul pas este să formatați partiția pe care este instalată versiunea de Windows pe care vreți să o eliminați. Faceți acest lucru dacă intenționați să refolosiți partiția pentru a instala un alt sistem de operare pe ea.
Dacă preferați să folosiți acest spațiu pentru a extinde alte partiții, atunci dați clic dreapta pe ea și selectați Delete Volume pentru a șterge partiția. Apoi, spațiul liber disponibil poate fi adăugat la alte partitții. Pentru acest lucru, puteți folosi aplicația Gestionare Discuri din Windows. Dacă aveți nevoie de ajutor, avem un ghid despre cum să o folosiți, aici: Administrarea Hard-Disk-urilor utilizând aplicația Gestionare Disc.

Deschideți aplicația Gestionare Disc și selectați partiția pe care o veți formata.

Dați clic dreapta pe ea și selectați Format.

Puteți modifica eticheta și sistemul de fișiere utilizat, dacă vreți. Dacă nu, păstrați valorile implicite și dați clic pe OK.

Veți fi atenționat că sunteți pe cale de a șterge toate datele existente pe acea partiție. Dacă ați făcut o copie de rezervă pentru toate datele dvs. Importante, apăsați pe OK.

Este posibil să fiți avertizat și că partiția selectată este în uz. Pentru a forța formatarea, apăsați pe Da și, în câteva secunde, partiția va fi formatată.

Versiunea de Windows pe care ați vrut să o dezinstalați este acum eliminată.

NOTĂ: Puteți folosi orice aplicație de administrare a partițiilor pentru aceste acțiuni. Am vorbit numai despre Gestionare Disc pentru că o puteți găsi direct în Windows și este foarte ușor de utilizat.

Ce se întâmplă dacă aveți Sisteme de operare non-Microsoft instalate?

Dacă vă aflați într-un scenariu multi-boot care include sisteme de operare non-Microsoft, cum ar fi Ubuntu Linux, pașii rămân aceiași. Singura diferență este că va trebui să utilizați o aplicație diferită pentru a elimina intrarea de boot pentru versiunea de Windows pe care vreți să o dezinstalați, astfel încât să nu fie afectate negativ intrările pentru sistemele de operare non-Microsoft.

O aplicație care funcționează foarte bine este EasyBCD 2.2. Puteți, desigur, să folosiți orice alte aplicații vă plac. Din păcate, nu sunt tocmai un expert în utilizarea și configurarea de sisteme Linux sau alte sisteme de operare non-Microsoft, pentru a oferi mai multe detalii.

Cum dezinstalăm Windows atunci când nu avem decât o veriune instalată

Dacă ați instalat numai un singur sistem de operare Windows, atunci dezinstalarea acestuia este foarte simplă. Luați un disc de instalare al noului sistem de operare pe care vreți să îl instalați, porniți sistemul de pe el și, în timpul procedurii de instalare, selectați partiția existentă de Windows și formatați-o sau eliminați-o. Apoi, refolosiți partiția (sau spațiul liber disponibil) după cum credeți de cuviință și instalați noul sistem de operare.

Înainte de aceste acțiuni, aveți grijă să faceți copii de rezervă pentru datele dvs. importante.

Concluzii

După cum puteți vedea, dezinstalarea Windows este mai ușor de făcut decât pare. Oricine o poate face, tot ce trebuie fiind puțină atenție la pașii de mai sus. Dacă sunteți în căutare de alte ghiduri pentru instalarea diferitelor versiuni de Windows, nu ezitați să citiți și recomandările noastre de mai jos.