8 metode de a închide sau reporni un calculator sau dispozitiv cu Windows 10

Te-ai săturat de Windows 10? Probabil că nu, dar trebuie să oprești calculatorul și să faci și alte lucruri din când în când. Sau poate că ai nevoie de un nou început după instalarea unui driver, ori poate că trebuie să îți strângi laptop-ul sau tableta. Nu contează motivul, îți vom arăta opt metode diferite pentru oprirea unui calculator sau dispozitiv cu Windows 10. Nu îți face griji, numărul metodelor nu înseamnă că avem de a face cu o sarcină complicată, ci doar că există o mulțime de moduri de a opri un calculator sau dispozitiv cu Windows 10. Hai să le vedem:

1. Oprește sau repornește Windows 10 din Meniul Start

Cea mai simplă metodă de a închide Windows 10 este să folosești Meniul Start, aceasta fiind și opțiunea implicită. Pentru a face acest lucru, prima dată trebuie să deschizi Meniul Start apăsând pe butonul Windows din colțul stânga jos al ecranului.

Apoi, apasă pe Alimentare.

Apar trei opțiuni: alege Repornire pentru a reporni dispozitivul, Închidere pentru a îl opri de tot, sau Repaus pentru a îl pune în așteptare (modul Sleep).

Dacă Meniul Start este setat să ocupe tot ecranul, sau dacă folosești Windows 10 în modul tabletă, lucrurile arată puțin diferit, dar tot va trebui să apeși pe același buton Start pentru a a accesa Meniul Start și a îi deschide submeniul Alimentare.

2. Oprește sau repornește Windows 10 din meniul WinX

Poți să accesezi și meniul “profesionistului”, cunoscut și sub numele de meniul WinX, apăsând pe tastele Windows + X de pe tastatură, ori dând clic dreapta pe butonul Windows din colțul stânga jos al desktop-ului.

În meniul WinX, apasă pe “Închidere sau deconectare” pentru a accesa opțiunile de închidere, repornire, repaus sau deconectare.

3. Oprește sau repornește Windows 10 folosind tastele “ALT + F4”

Atunci când te afli pe desktop, poți să apeși pe tastele ALT + F4 pentru a deschide meniul de închidere.

În fereastra de dialog Închidere Windows, poți să deschizi lista de opțiuni și să îți oprești, repornești sau să îți pui dispozitivul în starea de repaus.

De asemenea, poți să îți deconectezi contul de utilizator sau poți să comuți la un altul. Alege opțiunea pe care o vrei și apoi apasă pe OK pentru a o confirma.

4. Oprește sau repornește Windows 10 folosind comanda “shutdown”

Dacă preferi interfețele de linie de comandă, poți să folosești aplicația Linie de comandă pentru a închide Windows 10. Deschide o fereastră de Linie de comandă, scrie comanda “shutdown /s” (fără ghilimele) și apasă Enter pe tastatură pentru a îți opri dispozitivul.

În câteva secunde, Windows 10 se va opri. Ce este interesant la această comandă este că sistemul de operare îți spune că se va opri în mai puțin de un minut.

Dacă preferi să folosești PowerShell în loc de Linia de comandă, poți să execuți aceeași comandă și în acesta: “shutdown /s”.

În final, poți să execuți comanda inclusiv din fereastra Executare. Apasă pe tastele Win + R de pe tastatură pentru a o deschide, apoi scrie comanda “shutdown /s” și apasă pe Enter pentru a opri dispozitivul.

Pentru a îți reporni dispozitivul, înlocuiește shutdown /s cu shutdown /r. Iar ca să afli care sunt toți parametrii disponibili pentru această comandă, execută comanda shutdown fără parametri, în Linia de comandă sau în PowerShell.

5. Oprește sau repornește Windows 10 de pe ecranul de blocare

Poți să îți oprești dispozitivul și de pe ecranul de blocare: vezi acest ecran înainte de a te conecta la Windows 10, sau dacă te deconectezi sau îți blochezi dispozitivul. Pe el, apasă pe butonul de alimentare din colțul dreapta jos, pentru a accesa opțiunile de închidere, repornire și repaus.

6. Oprește sau repornește Windows 10 de pe ecranul “Control + Alt + Delete”

Dacă folosești un PC cu Windows 10 cu o tastatură, poți să mergi pe ecranul “Control + Alt + Delete” pentru a accesa opțiunile de alimentare. Apasă simultan pe tastele Control, Alt și Delete și apoi pe butonul I/O din colțul dreapta jos al ecranului.

Meniul clasic cu opțiunile de Repaus, Închidere și Repornire se va deschide. Apasă pe opțiunea pe care o vrei.

7. Oprește sau repornește Windows 10 folosind comanda “slidetoshutdown”

Deși comanda slidetoshutdown nu este o opțiunea foarte cunoscută a Windows 10, ea există. Trebuie doar să deschizi o Linie de comandă, o fereastră PowerShell sau Executare și să scrii slidetoshutdown. Apoi apasă pe tasta Enter sau pe butonul OK.

Această comandă va face ca imaginea de pe ecranul de blocare să coboare dinspre partea de sus a ecranului, până la jumătatea sa. Trage de imagine cu mouse-ul sau cu degetul dacă ai un dispozitiv cu ecran tactil, iar dispozitivul tău cu Windows 10 se va închide. Pentru a anula oprirea sa, apasă pe orice tastă sau trage de imagine în sus.

8. Oprește sau repornește Windows 10 apăsând pe butonul de alimentare de pe dispozitivul tău

Dacă foloseșți Windows 10 pe un dispozitiv cu ecran tactil, precum o tabletă sau laptop, există încă o metodă, mai rapidă, prin care poți să-l oprești. Trebuie să apeși lung butonul de alimentare (cel de pornire/oprire) de pe dispozitiv, ce va face ca ecranul de blocare să apară în partea superioară a ecranului, similar cu ce face și comanda slidetoshutdown. Apoi, trebuie doar să tragi de imagine în jos pentru a îți închide dispozitivul.

Concluzie

Dacă ai nevoie să îți oprești sau să îți repornești calculatorul sau dispozitivul cu Windows 10, sistemul de operare îți oferă o mulțime de metode pentru a face asta. Desigur, vorbim despre o sarcină ușoară, deci nu este cazul să complicăm lucrurile dacă nu este nevoie. Ai probleme cu oprirea sau repornirea calculatorului? Lasă-ne un comentariu și vom vedea dacă te putem ajuta.