6 moduri de a găsi adresa MAC a oricărei plăci de rețea, în Windows

Sunt momente în care ai nevoie să știi adresa MAC a plăcii de rețea a calculatorului tău cu Windows. Pentru a te ajuta în aceste situații, împărtășim în acest articol, 6 metode prin care poti afla această informație. Unele dintre ele sunt foarte rapide în timp ce altele durează mai mult. Citește acest ghid pentru a le afla pe toate:

NOTĂ: Acest ghid este pentru utilizatorii de Windows 10, Windows 8.1 și Windows 7. Când una dintre metodele enumerate nu funcționează decât într-unul din aceste sisteme de operare, ea este semnalată corespunzător. Am ordonat metodele împărtășite în funcție de cât de rapid le poți efectua. În mod evident, prima metodă este cea mai rapidă din listă, iar ultimele sunt mai lente.

1. Folosește comanda GETMAC în Linia de Comandă

Aceasta este cea mai rapidă metodă pentru a afla adresa MAC a tutoror plăcilor de rețea de pe calculatorul tău cu Windows, inclusiv a celor virtuale, instalate de aplicații de virtualizare precum VirtualBox sau VMware.

În primul rând, deschide Linia de comandă. Dacă nu știi cum se face asta, citește acest ghid: 7 Metode pentru a deschide Linia de comandă în Windows.

În Linia de comandă , tastează comanda getmac și apasă tasta Enter. Vei vedea adresa MAC a tututor plăcilor de rețea active, în coloana Physical Address ( Adresa fizică ), semnalată mai jos.

NOTĂ: Comanda getmac afișează adresa MAC pentru toate plăcile de rețea care sunt active. Pentru a găsi adresa MAC pentru o placă de rețea dezactivată, trebuie să o activezi înainte de a folosi această comandă.

2. Folosește comanda Get-NetAdapter în PowerShell

O altă metodă rapidă este să deschizi PowerShell și să folosești comanda Get-NetAdapter. Dacă ai nevoie de ajutor pentru a porni PowerShell , citește acest tutorial: Ce este Windows PowerShell și ce puteți face cu el?

Apoi, introdu comanda Get-NetAdapter și apasă tasta Enter. Aceasta afișează proprietățile de bază pentru fiecare placă de rețea de pe sistem, iar adresa MAC este menționată în coloana MacAddress.

Frumusețea acestei comenzi este că, în afară de precedenta, îți arată adresa MAC pentru toate plăcile de rețea, inclusiv pentru cele dezactivate. Pentru fiecare placă de rețea vei vedea statusul său, adresa MAC, descrierea și alte proprietăți.

3. Folosește comanda IPCONFIG în Linia de comandă

Comanda ipconfig este utilă pentru a afla informații complete despre conexiunile de rețea și plăcile de rețea disponibile pe calculatorul tău cu Windows. Pentru a o utiliza, deschide mai întâi Linia de comandă.

Apoi, introdu comanda "ipconfig /all" și apasă Enter. Comanda afișează toate conexiunile TCP/IP active și informații tehnice detaliate despre fiecare. Pentru a găsi adresa MAC a plăcii tale de rețea, gășește-i numele în lista de informații și apoi verifică câmpul Physical Address semnalat în captura de ecran de mai jos.

4. Folosește Centrul rețea și partajare

Dacă preferi să folosești mouse-ul în locul comenzilor de la tastatură, o altă metodă este să deschizi fereastra Detalii conexiune rețea pentru placa de rețea care te interesează. Pentru a face asta, mergi mai întâi la Centrul rețea și partajare. Dacă nu știi cum se face asta, citește acest ghid: Ce este Centrul de rețea și partajare?.

În fereastra Centru rețea și partajare , mergi la secțiunea "Vizualizare rețele active" din partea dreapta-sus a ferestrei. Acolo vei vedea numele fiecărei conexiuni de rețea activă și, pe partea dreaptă, câteva proprietăți. Caută o linie de text numită Conexiuni. Aceasta va avea valoarea Ethernet dacă ai o conexiune de rețea prin cablu și Wi-Fi , urmată de numele rețelei, dacă ești conectat(ă) la o rețea wireless. Apasă pe legătura din linia Conexiuni , semnalată în captura de ecran de mai jos.

Se deschide fereastra Stare pentru placa de rețea selectată. Apasă pe butonul Detalii.

Se deschide fereastra Detalii conexiune rețea. Aici poți vedea o lungă listă cu proprietățile conexiunii, inclusiv adresa IP, adresa serverului DHCP, adresa serverului DNS ș.a.m.d. Adresa MAC se găsește la linia Adresă fizică , semnalată în captura de ecran de mai jos.

Poți copia informațiile din această fereastră folosind scurtăturile de la tastatură: Ctrl + C/Ctrl + V. După ce ai aflat informațiile care te interesează, apasă pe Închidere.

5. Folosește aplicația Setări din Windows 10

Dacă ai un dispozitiv cu ecran tactil și folosești Windows 10, vei prefera o metodă care să meargă mai ușor folosind navigarea cu degetul pe ecran. Deschide aplicația Setări din Windows 10 și mergi la secțiunea Rețea și internet.

Dacă vrei să afli adresa MAC pentru placa de rețea wireless, apasă pe Wi-Fi și apoi, în partea dreaptă, pe numele rețelei wireless la care ești conectat(ă).

Windows 10 îți arată proprietățile și setările conexiunii wireless active. Derulează în jos până găsești secțiunea Proprietăți. Ultima linie din lista de proprietăți este Adresa fizică (MAC) unde vei găsi informația pe care o dorești.

Poți copia toate aceste informații, folosind butonul Copiere și le poți folosi unde și cum dorești. Dacă folosești o placă de rețea Ethernet (conexiune prin cablu), în aplicația Setări , mergi la Rețea și internet și apoi apasă pe Ethernet , urmat de numele conexiunii de rețea, în partea dreaptă a ferestrei.

Windows 10 îți arată proprietățile și setările conexiunii de rețea active. Derulează în jos până găsești secțiunea Proprietăți. Ultima linie din lista de proprietăți este Adresa fizică (MAC) unde vei găsi informația pe care o dorești.

Poți copia toate aceste informații, folosind butonul Copiere.

6. Folosește aplicația Setări PC din Windows 8.1

Dacă ai un dispozitiv cu ecran tactil și folosești Windows 8.1, vei prefera o metodă care să meargă mai ușor folosind navigarea cu degetul pe ecran. Deschide aplicația Setări PC din Windows 8.1 și mergi la secțiunea Rețea. Apoi, apasă pe Conexiuni și pe numele conexiunii de rețea active.

Windows 8.1 îți arată proprietătile și setările conexiunii de rețea active. Derulează în jos până găsești secțiunea Proprietăți. Ultima linie din lista de proprietăți este Adresa fizică , unde vei găsi adresa MAC a plăcii de rețea.

Poți copia toate aceste informații, folosind butonul Copiere și le poți folosi unde și cum dorești.

Cunoști alte metode pentru aflarea adresei MAC în Windows?

După cum vezi, există o metodă care merge bine pentru oricine, indiferent de nivelul său de cunoștințe tehnice. Dacă știi și alte metode pentru aflarea adresei MAC pentru placa ta de rețea, într-un sistem de operare Windows, nu ezita să lași un comentariu mai jos.