9 metode de a rula programe și aplicații ca administrator, în Windows

Toate sistemele de operare produse de Microsoft, de la Windows Vista încoace, includ CCU sau Control Cont Utilizator, o unealtă care previne efectuarea de modificări neautorizate.Totuși, există momente când unele programe necesită drepturi de acces de administrator pentru a funcționa corect sau pentru a rula unele comenzi specifice. Windows îți oferă posibilitatea de a rula programe cu drepturi de administrator fără a fi nevoie să dezactivezi ceva. Acestea sunt toate metodele pe care am reușit să le găsim pentru pornirea aplicațiilor cu drepturi de administrator:

NOTĂ: Acest articol descrie mai multe metode de a rula programe ca administrator. Multe dintre ele funcționează la fel în toate versiunile de Windows (Windows 10, Windows 7 și Windows 8.1), în timp ce altele funcționează doar în unele versiuni de Windows. Pentru metodele care funcționează identic în toate versiunile de Windows, am folosit capturi de ecran realizate doar în Windows 10, pentru a simplifica lucrurile.

Important: de citit înainte de a continua!

Încercarea de a executa o aplicație ca administrator este una dintre modificările care necesită privilegii administrative și va determina apariția unei avertizări CCU în care ți se va cere permisiunea pentru realizarea acelei acțiuni. Pentru mai multe informații despre Control Cont Utilizator, citește următorul ghid: Ce este CCU (Control cont utilizator) și de ce să nu-l dezactivezi?.

În toate versiunile moderne de Windows, poți rula un program cu astfel de permisiuni de administrator doar dacă este vorba despre o aplicație pentru desktop. Unele dintre aceste aplicații, cum ar fi aplicațiile de securitate, nu pot funcționa corect fără privilegii administrative.

Aplicațiile universale care sunt instalate din Magazinul Windows al Windows 10 și Windows 8.1, nu pot fi executate cu privilegii administrative. În plus, acestea au același nivel de permisiuni precum un cont de utilizator normal, ceea ce înseamnă că nu li se permite să facă modificări în setările complexe de sistem. Pentru a afla mai multe despre diferența dintre aplicațiile din Magazin și aplicațiile desktop, citește aceste articole:

1. Rulează un program ca administrator, din Meniul Start (în Windows 10 și Windows 7) sau de pe ecranul Start (în Windows 8.1)

Dacă ai Windows 10 sau Windows 7 și îți place să folosești Meniul Start, trebuie să știi că poți să lansezi programe cu permisiuni administrative din el.

În Windows 10, găsește scurtătura programului pe care vrei să îl lansezi și dă clic dreapta pe el, dacă ai un dispozitiv cu mouse și tastatură. Dacă folosești un ecran tactil, apasă lung pe scurtătură. Astfel, vei deschide un meniu contextual cu câteva opțiuni. Alege "Mai multe" și apoi apasă pe "Executare ca administrator".

În Windows 7, când dai clic dreapta pe scurtătura unui program din Meniul Start, ar trebui să vezi direct opțiunea "Executare ca administrator". Apasă pe ea și programul selectat va fi deschis cu permisiuni administrative, după ce spui Da în notificarea CCU.

În Windows 8.1, comută pe ecranul Start și găsește programul pe care vrei să îl deschizi ca administrator. Dă clic dreapta sau apasă lung pe el, după care alege "Rulare ca administrator".

În toate cele trei sisteme de operare, înainte ca programul ales să fie deschis, este afișată o notificare CCU în care ți se cere aprobarea acestei acțiuni.

Dacă rulezi aplicația respectivă de pe un cont fără permisiuni administrative, notificarea CCU îți va cere să introduci parola administratorului. Dacă nu oferi această parolă, programul nu se va deschide.

2. Rulează un program ca administrator, folosind combinația "Control + Shift + Clic"

Aceasta este una dintre cele mai ușoare și mai rapide metode de a lansa un program ca administrator. Găsește programul pe care vrei să îl deschizi. Apoi dă clic pe scurtătura programului în timp ce apeși simultan tastele CTRL + SHIFT. Această acțiune te duce direct pe ecranul de securitate unde CCU îți cere permisiunea de a rula acel program ca administrator.

Programul este deschis imediat ce confirmi că vrei acest lucru în notificarea CCU. Această metodă este una dintre cele mai rapide pe care le știm, deoarece ocolește meniul contextul clic dreapta care este necesar de obicei pentru deschidere programelor cu drepturi administrative.

3. Rulează un program ca administrator, de pe desktop

Această metodă clasică de a rula o aplicație desktop ca administrator funcționează dacă ești pe desktop și este identică în Windows 10, Windows 7 și Windows 8.1. Primul pas este să găsești aplicația de desktop pe care vrei să o rulezi și fișierul său executabil sau o scurtătură către el. Apoi, apeși lung pe ea dacă folosești un ecran tactil sau dai clic dreapta dacă folosești un mouse. În continuare, trebuie să alegi opțiunea "Executare ca administrator".

CCU îți va cere acum aprobarea pentru a lansa aplicația de desktop cu privilegii administrative.

4. Rulează un program ca administrator din File/Windows Explorer

La fel ca metoda anterioară, poți să rulezi un program ca administrator dacă dai clic dreapta (sau apeși lung) pe un program în Explorer (în Windows 10 și 8.1) sau Windows Explorer (în Windows 7) și apoi apeși pe "Executare ca administrator".

O metodă mai simplă de a face acest lucru în Windows 10 și Windows 8.1 presupune utilizarea meniului panglică din Explorer. Tot ce trebuie să faci este să selectezi aplicația în Explorer, apoi să mergi la meniul panglică și să deschizi fila numită Gestionare.

Ar trebui să vezi acum o opțiune numită "Executare ca administrator" afișată în secțiunea Executare din fila Gestionare. Apasă pe butonul "Executare ca administrator".

Programul selectat este lansat imediat ce confirmi alegerea făcută, în notificarea CCU.

5. Rulează un program ca administrator, folosind căutarea și combinația "Control + Shift + Enter"

Dacă preferi să folosești căutarea, deschide Cortana în Windows 10, Meniul Start în Windows 7, sau mergi pe ecranul Start în Windows 8.1. Indiferent de sistemul de operare pe care îl folosești, începe să scrii numele programului pe care vrei să îl rulezi ca administrator. După ce sunt afișate rezultatele căutării, dacă sunt mai multe, folosește tastele săgeți pentru a selecta programul pe care îl vrei. Apoi, apasă simultan pe tastele Control + Shift + Enter.

Ca pas final, în notificarea CCU, trebuie să confirmi faptul că vrei să rulezi acel program ca administrator.

6. Rulează un program ca administrator, din Managerul de activități

O altă metodă ușoară de a deschide un program ca administrator este să îl pornești din Managerul de activități. Pentru a deschide Managerul de activități, apasă pe tastele Control + Shift + Escape sau urmează una dintre metodele pe care le-am descris aici: 10 metode de a deschide Managerul de activități în Windows 10 și în Windows 8.1. Apoi, dacă se deschide modul compact, apasă pe butonul "Mai multe detalii".

În Managerul de activități extins, deschide meniul Fișier și alege "Rulare activitate nouă".

Se deschide o fereastră numită "Creare activitate nouă". Folosește-i câmpul deschidere pentru a introduce calea către programul pe care vrei să îl deschizi ca administrator, ori apasă pe Răsfoire pentru a naviga la el folosind Explorer. Apoi, ai grijă să activezi opțiunea "Creați această activitate cu privilegii administrative", după care poți să apeși pe OK.

După ce confirmi acțiunea în notificarea CCU, programul se deschide cu privilegii administrative.

7. Rulează un program ca administrator, folosind Linia de comandă sau PowerShell

Dacă linia de comandă este unul din modurile tale preferate de a îi cere calculatorului tău să facă ce vrei, poți să folosești și Linia de comandă sau PowerShell pentru a rula programe ca administrator. Urmează una dintre metodele din acest ghid pentru a deschide Linia de comandă: 7 Metode pentru a deschide Linia de comandă în Windows, sau una din metodele descrise aici: Întrebări simple: Ce este Windows PowerShell și ce puteți face cu el?, pentru a deschide PowerShell.

Apoi, în Linia de comandă sau în fereastra Powershell, tastează următoarea comandă, modificată în funcție de nevoile tale: runas /user:numele_calculatorului_tău\numele_administratorului "C:\cale\program.exe".

Înlocuiește numele_calculatorului_tău cu numele real al calculatorului tău, numele_administratorului cu numele unui cont de administrator de pe sistemul tău și "C:\cale\program.exe" cu calea completă către programul pe care vrei să îl rulezi ca administrator.

De exemplu, pe unul dintre calculatoarele noastre de lucru, această comandă ar putea arăta astfel: runas /user:Laptop-Lenovo\codru "C:\Users\codru\Desktop\mediacreationtool.exe".

Dacă ai introdus corect comanda, ți se cere să scrii parola administratorului. Apoi, apasă pe tasta Enter.

Spune Da în notificarea CCU și programul pe care l-ai ales se va deschide cu privilegii administrative.

8. Rulează o aplicație în mod permanent, cu drepturi de administrator

Dacă vrei să eviți folosirea constantă a metodelor menționate mai sus pentru rularea programelor pe care le utilizezi în mod regulat, le poți seta să fie executate întotdeauna cu privilegii administrative. Pentru a face acest lucru trebuie, mai întâi, să găsești executabilul principal al programului pe care dorești să îl rulezi. Un mod simplu de a face acest lucru, este să dai clic dreapta (sau să apeși lung) pe scurtătura sa și apoi să selectezi opțiunea "Deschidere locație fișier" din meniul contextual.

După ce găsești executabilul principal al programului, dă clic dreapta pe el (sau apasă lung) pentru a vedea meniul contextual. Apoi, apasă pe Proprietăți.

În fereastra Proprietăți, mergi la fila Compatibilitate. În partea de jos a ferestrei, bifează caseta care spune "Acest program se execută ca administrator" și apoi apasă pe OK sau pe Se aplică.

Această setare este acum salvată, iar programul va fi executat mereu ca administrator.

Poți, de asemenea, să editezi proprietățile unei scurtături, astfel încât să nu trebuiască să modifici executabilul principal. Deschide fereastra Proprietăți a scurtăturii, apoi selectează fila Comandă rapidă și, în cele din urmă, apasă pe butonul Complex…. Această acțiune va deschide fereastra Proprietăți complexe.

În fereastra Proprietăți complexe, trebuie să bifezi caseta "Executare ca administrator" și apoi să apeși pe OK. Apasă din nou pe butonul OK în fereastra Proprietăți și ai terminat.

9. Rulează un program cu permisiuni de administrator și fără notificare CCU

Ultima secțiune a acestui tutorial te va ajuta să înțelegi cum se poate executa un program cu privilegii administrative fără să fii avertizat de fiecare dată de către CCU (Control Cont Utilizator). Este o soluție destul de simplă, care nu necesită dezactivarea CCU și compromiterea securității sistemului de operare. Acestă opțiune este posibilă în toate versiunile de Windows, cu ajutorul instrumentului Task Scheduler. Poți să găsești informații detaliate pas cu pas, în acest tutorial: Cum folosim Task Scheduler pentru a lansa programe fără notificări CCU.

Concluzie

În ultimele versiuni de Windows, există mult mai puține aplicații care au nevoie să ruleze în modul administrator. Totuși, sunt câteva programe serioase care necesită privilegii sporite pentru a-și îndeplini funcțiile sau sarcinile. Trebuie să reținem că, în mod obișnuit, rulăm aplicații ca utilizatori standard, chiar și atunci când suntem conectați cu un cont de administrator. Aceasta înseamnă că, dacă vrei să rulezi un program care necesită privilegii administrative, trebuie să folosești una dintre metodele descrise mai sus și apoi să aprobi această acțiune în avertizarea CCU. Nu ezita să folosești formularul de comentarii de mai jos pentru a ne spune dacă ai o metodă diferită pentru face acest lucru sau dacă ai alte sfaturi pe marginea acestui subiect.