8 criterii importante atunci când cumperi un router wireless (pentru începători)

Să cumperi un router wireless care oferă Wi-Fi de calitate, cu semnal stabil, care este ușor de configurat și folosit, nu este o sarcină ușoară, mai ales dacă ești un începător în ale tehnologiei. Pentru a face lucrurile și mai complicate, producătorii de routere wireless folosesc multe acronime și termeni de marketing care nu prea au legătură cu experiența de zi cu zi pe care o ai. Se laudă cu termeni precum AC, lățime totală de bandă, tehnologii cu nume ciudate precum MU-MIMO, QoS, Beamforming, Smart Connect și altele. Iată ce contează cu adevărat atunci când cumperi un router wireless:

1. Notația AC din numele routerelor wireless nu prea contează. Dar, nu coborî mai jos de AC1200!

Routerele wireless se laudă toate cu lățimea lor de bandă maximă teoretică și o includ în numele lor. Astfel, găsești routere cu termeni precum AC1200, AC1900 sau chiar AC5400 în numele lor. Această convenție de nume nu înseamnă mare lucru în condiții obișnuite, deoarece nu îți spune viteza reală pe care o vei primi de la un router wireless. Am explicat totul, în detaliu, în acest articol: Ce înseamnă AC1200, AC1900, AC3200 sau mai mult și care este diferența între ele?.

Cu toate astea, NU CUMPĂRA UN ROUTER SUB AC1200. Dacă vezi un router cu AC750, AC900 sau orice altceva sub AC1200, înseamnă că ai de a face cu tehnologie veche și nu ar trebui să îl cumperi. Acel router nu va fi o alegere bună pentru o casă inteligentă modernă, unde viteza, stabilitatea și securitatea sunt nevoi de zi cu zi, pentru o rețea care crește constant în numărul de dispozitive conectate.

2. Routerul tău ar trebui să fie dual-band sau mai mult

Routerul pe care-l cumperi trebuie să fie cel puțin dual-band. Ce înseamnă asta? Înseamnă că semnalul wireless este emis pe două frecvențe ori benzi (dacă este dual-band) sau mai multe (dacă este tri-band ori mai mult). Drept urmare, vei vedea două sau mai multe rețele wireless în casa ta ori în spațiul unde ai routerul, cu nume diferite și, dacă vrei, cu parole diferite.

O frecvență este întotdeauna cea de 2.4 GHz, care merge doar cu standarde wireless mai vechi, precum 802.11n. Beneficiul ei este compatibilitatea cu dispozitive de rețea vechi și faptul că are o zonă de acoperire mai mare. Dar, este și mai lentă, iar congestia poate fi o problemă reală, mai ales în blocuri mari și clădiri de birouri, unde toată lumea are o rețea wireless pe banda de 2.4 GHz.

Routerele dual-band ori tri-band emit semnalul wireless și pe frecvența de 5 GHz, care este mult mai rapidă și beneficiază de standarde moderne precum 802.11ac sau 802.11ac Wave 2 (o versiune îmbunătățită a standardului inițial 802.11ac). Congestia este o problemă mai puțin frecventă deoarece această frecvență este folosită mai rar decât cea de 2.4 GHz și zona de acoperire este puțin mai mică. Dacă vrei o casă inteligentă modernă, cu o rețea wireless potrivită pentru streaming la rezoluții Full HD și 4K, trebuie să-ți cumperi un router dual-band ori tri-band. Routerele single-band sunt de domeniul trecutului și nu pot oferi o rețea wireless rapidă și stabilă pentru un număr ridicat de dispozitive conectate la rețea.

3. Suport pentru MU-MIMO și standardul 802.11ac Wave 2 sunt obligatorii

MU-MIMO, Multi-User MIMO sau Multi-User Multiple Input Multiple Output reprezintă abilitatea unui router de a transmite date simultan mai multor clienți wireless ori de a transfera date către și de la un client din rețea folosind mai multe fluxuri de transfer simultane. Prin această metodă, un router wireless poate "vorbi" cu mai mult de un client wireless la un anumit moment ori cu un client wireless dar folosind mai multe fluxuri pe același canal wireless. Am explicat în detaliu această tehnologie și importanța ei, în acest articol: Ce este MU-MIMO WiFi? Ai nevoie de MU-MIMO pe un router wireless?.

MU-MIMO face parte din standardul 802.11ac Wave 2, care a fost finalizat de Wi-Fi Alliance în vara anului 2015. Când îți cumperi următorul router wireless, asigură-te că oferă MU-MIMO sau suport pentru standardul 802.11ac Wave 2, în funcție de ce alege producătorul să comunice.

Această alegere îți oferă garanția ca ai un router care oferă conexiuni WiFi mai rapide dispozitivelor tale și că poate gestiona mai mulți clienți în același timp. A alege un router wireless cu MU-MIMO este una dintre cele mai bune alegeri pe care le poți face.

4. Procesor rapid și suficientă memorie RAM

Producătorii de routere wireless nu-ți spun asta, dar hardware-ul dintr-un router contează enorm, mai ales procesorul folosit și cantitatea de RAM. Casele inteligente au multe dispozitive care au nevoie de conexiuni wireless. Acum se face mult streaming HD or 4K, gaming online și alte activități care necesită multe date transferate într-un timp cât mai scurt. Pentru a face față, routerele wireless au nevoie de mai multă putere de procesare decât în trecut. Mai ales dacă ai și o conexiune foarte rapidă la internet, de la Digi, precum Digi Net Fiberlink 500 sau 1000.

Când alegi un router wireless, trebuie să știi dacă are un procesor cu un singur nucleu, cu două sau patru nuclee și care este frecvența lor de funcționare. În mod logic, un procesor cu două nuclee poate procesa totul mai repede decât unul cu un singur nucleu. De asemenea, un procesor la frecvența de 900 MHz este mai puțin puternic decât unul la 1,2 GHz. Regulile sunt aceleași ca atunci când vorbim de procesoare pentru calculatoare ori smartphone-uri.

Atunci când cumperi un router wireless, procesorul nu trebuie să fie mai slab decât un procesor cu un nucleu, la 800 MHz. Pentru standardele moderne, acesta este minimul la care un router poate gestiona decent dispozitivele dintr-o casă inteligentă fără prea multe pretenții. Dacă îți poți permite un router cu un procesor cu două nuclee sau patru (se găsesc de obicei în routerele foarte scumpe), cu atât mai bine.

De asemenea, routerul nu ar trebui să aibă mai puțin de 128 MO de RAM. Asta pentru a face față încărcării rețelei. Dacă banii nu sunt o problemă prea mare pentru tine, idealul este 256 MO de RAM sau mai mult.

5. USB (preferabil USB 3.0)

Să ai cel puțin un port USB pe routerul tău este o nevoie de bază într-o casă inteligentă. Toți utilizatorii au dispozitive USB pe care le pot conecta la router: hard disk-uri externe, imprimante, modem-uri USB mobile, etc. Noul tău router ar trebui să aibă cel puțin un port USB, preferabil unul care este USB 3.0.

6. Routerul tău ar trebui să aibă o aplicație pentru smartphone (preferabil una pe care o poți folosi și când nu ești aproape de router)

Comoditatea este din ce în ce mai importantă. Acum câțiva ani, ne administram routerele wireless accesându-le firmware-ul într-un browser web, pe un calculator conectat la router.

Multe persoane sunt intimidate de astfel de interfețe de configurare și vor ceva mai ușor de folosit. Ca urmare, producătorii de produse de rețelistică, au început să dezvolte aplicații mobile, pe care clienții lor le pot folosi pentru a-și configura routerul de pe telefon.

Dacă vrei confort, ar trebui să verifici dacă routerul pe care urmează să îl cumperi are și o aplicație pentru smartphone. Ar trebui să o poți folosi pentru a verifica starea de funcționare a routerului, a rețelei și să modifici setările cele mai importante, atunci când este nevoie.

Din păcate, producătorii de routere au abordări foarte diferite când vine vorba de aplicațiile mobile: unii oferă aplicații foarte simpliste cu puține setări pentru administrarea routerului, iar alții oferă aplicații foarte avansate unde poți schimba aproape tot ce îți dorești. Ar trebui să verifici ce abordare are producătorul routerului care te interesează.

Un alt aspect important este faptul că majoritatea aplicațiilor mobile pentru administrarea routerelor pot fi folosite doar dacă smartphone-ul este conectat la rețeaua WiFi emisă de router. Asta înseamnă că poți folosi aplicația mobilă doar când ești aproape de router. Dacă ai nevoie de administrare la distanță, de oriunde de pe internet, ar trebui să verifici că aplicația routerului oferă această posibilitate. Ca regulă, administrarea la distanță este oferită de obicei doar pe routerele cu prețuri medii sau mari. Routerele ieftine nu primesc această facilitate aproape niciodată.

7. Viteza oferită în viața reală

Când citești caracteristicile unui router wireless, nu ți se comunică viteza pe care o vei obține în viata reală, atunci când îl folosești în casa ta ori la birou. Ți se oferă numere teoretice, măsurate în laboratoare specializate, care sunt foarte diferite de mediul în care-l vei folosi. De aceea trebuie să citești recenzii ori review-uri: recenziile altor utilizatori, în magazinele online dar și recenziile specialiștilor în domeniu, precum cele de la Digital Citizen România. Caută recenzii unde s-au folosit calculatoare și dispozitive obișnuite, nu echipamente de laborator.

De exemplu, unele publicații folosesc alte routere pentru a măsura viteza oferită de routerele pe care le testează. Asta pentru că producătorii își doresc asta, pentru ca recenziile să raporteze viteze cât mai mari și routerele să "dea cât mai bine". Vrei să citești publicații care utilizează calculatoare și gadget-uri obișnuite, ca cele pe care le au și alte persoane în casa lor. Doar așa vei cunoaște viteza reală pe care o poți obține de la un router wireless. Alte numere sunt doar teorie, nu practică.

8. Demistificarea caracteristicilor "avansate" precum QoS, Smart Connect și Beamforming

Când descriu un router wireless, producătorii folosesc multe acronime pentru caracteristici "avansate". Uneori, nu folosesc nici măcar aceiași termeni ca alți producători și își inventează propriul termen. Mulți dintre acești termeni nu prea contează, deoarece nu au valoare pentru utilizator. De exemplu, toate routerele moderne au o facilitate numită QoS ori Quality of Service. Dar, pe cele mai multe routere, această caracteristică este inutilă. Asta deoarece QoS-ul simplu este o unealtă care necesită foarte multă configurare manuală în ceea ce privește modul în care este împărțită lățimea de bandă disponibilă în rețeaua ta, pentru fiecare dispozitiv din rețea. Utilizatorii obișnuiți nu vor configura niciodată această facilitate, deoarece au foarte mult de muncă și nu vor înțelege principiile de bază necesare unei configurări de calitate. Iar atunci când încearcă, de multe ori rezultatele sunt dezamăgitoare și ajung să se frustreze.

Dar, alte routere wireless au facilități precum Adaptive QoS, Intelligent QoS sau Dynamic QoS. Modul în care sunt numite contează mai puțin. Este mai important faptul că aceste facilități nu sunt un simplu serviciu de QoS. Acestea sunt mai avansate și cu mult mai utile, deoarece administrează lățimea de bandă disponibilă într-o rețea, în mod automat, pe baza unor algoritmi inteligenți și necesită foarte puțină configurare din partea utilizatorului. De asemenea, rezultatele obținute sunt net superioare, mai ales când se fac multe transferuri simultane prin rețea. Serviciile avansate de QoS sunt foarte utile și vrei unul pe routerul tău wireless.

Smart Connect este o altă tehnologie care, în teorie, este utilă. Ea îți permite să folosești același nume pentru rețeaua wireless pe toate benzile pe care emite routerul semnal WiFi. În loc să ai un nume pentru rețeaua wireless pe banda de 2.4 GHz și altul pe cea de 5 GHz, ai același nume de rețea pe ambele benzi. Smart Connect conectează în mod automat fiecare dispozitiv din rețea, la cea mai bună bandă wireless cu care este capabil să lucreze. De obicei, Smart Connect folosește un algoritm programat pentru a determina ce frecvență wireless este cea mai bună pentru fiecare dispozitiv și monitorizează constant starea fiecărui dispozitiv pentru a determina dacă un dispozitiv anume va avea un beneficiu din a fi asociat cu o altă frecvență. Teoria sună foarte bine, dar mulți utilizatori se plâng de faptul că Smart Connect face o treabă de slabă calitate în a detecta capacitățile fiecărui dispozitiv și tinde să conecteze dispozitive rapide la frecvența lentă de 2.4 GHz, în loc să le conecteze la cea de 5 GHz. Drept urmare, mulți utilizatori aleg să dezactiveze Smart Connect și să aleagă manual, pe fiecare dispozitiv în parte, frecvența wireless la care să se conecteze.

Beamforming este pe toate routerele moderne dual-band ori tri-band. Tehnologia respectivă face parte din standardul 802.11ac și îi permite routerului să focalizeze semnalul wireless către zonele unde se află dispozitivele din rețea, în loc să-l distribuie constant în toate direcțiile.

Această focalizare se face pentru a îmbunătăți stabilitatea și viteza pe dispozitivele tale wireless. Beamforming este o tehnologie pe care o vrei pe routerul tău wireless.

Ce contează pentru tine când îți cumperi un router wireless?

Acum știi care sunt criteriile pe care le considerăm importante atunci când ai nevoie să cumperi un router wireless. La final, spune-ne cum alegi tu un router wireless? Ce criterii sunt importante pentru tine? Contează doar prețul ori și alte lucruri? Care sunt acelea? Nu ezita să lași un comentariu mai jos.