Ce versiune, ediție și tip de Windows 10 am instalat?

Windows 10 este ultima versiune de Windows. Asta nu e greu de înțeles dar, în fiecare an, apar două noi “versiuni” de Windows 10. Am avut până acum Windows 10 cu Anniversary Update, Fall Creators Update, April 2018 Update și altele. Ce înseamnă toate aceste nume? Cum afli versiunea exactă de Windows 10 pe care o ai, ce ediție și ce tip? Citește acest tutorial și vei afla răspunsurile pe care le cauți:

Metoda cea mai simplă pentru a afla ce versiune de Windows 10 ai

Această metodă este rapidă și merge la fel indiferent de versiunea de Windows 10 pe care o ai. Folosește caseta de căutare de lângă butonul Start și tastează winver, iar apoi apasă pe rezultatul afișat.

De asemenea, poți apăsa tastele Windows + R pentru a afișa fereastra Executare, introdu winver și apasă pe Enter sau pe OK.

Se deschide fereastra “Despre Windows (About Windows) unde poți vedea versiunea de Windows 10 pe care o ai. Iată un exemplu de calculator cu Windows 10 Pro și Fall Creators Update.

Iată un altul cu Windows 10 Home cu November Update.

Ești confuz(ă), nu-i așa? Continuă să citești și vei înțelege ce înseamnă numerele din câmpul versiune, pentru a afla ce Windows 10 ai instalat.

Cum verifici ce versiune de Windows 10, ce ediție și tip de sistem ai, din aplicația Setări

Această metodă funcționează în toate versiunile de Windows 10, dar lucrurile arată diferit în funcție de versiunea pe care o ai.

Mai întâi, deschide aplicația Setări: apasă Start și apoi Setări (Settings). Apoi, deschide categoria Sistem (System).

În coloana din stânga, alege Despre (About). În partea dreaptă poți vedea informații despre sistemul tău. Iată cum arată în Windows 10 April 2018 Update. Liniile care te interesează sunt următoarele:

 • Tip sistem (System type) - îți spune dacă ai Windows 10 pe 32 de biți sau 64 de biți
 • Ediție (Edition) - îți spune ce ediție de Windows 10 folosești
 • Versiune (Version) - oferă numărul versiunii de Windows 10 pe care o ai

Aceste trei linii sunt poziționate diferit în funcție de versiunea de Windows 10 pe care o folosești. De exemplu, iată secțiunea Despre (About) din Windows 10 November Update lansată în 2015. Cele trei linii menționate există și aici dar în puncte diferite ale ferestrei.

Acum ai date despre versiunea de Windows 10, ediția și tipul sistemului. Hai să înțelegem cum se “traduc” toate aceste date:

Cum se “traduce” numărul versiunii de Windows 10 în actualizări majore de sistem

Nu vom avea Windows 11, Windows 12 ș.a.m.d., cum am avut Windows 7, Windows 8 și Windows 8.1 în trecut. Dar, Microsoft continuă să actualizeze Windows 10 și, pe lângă actualizările tradiționale de securitate, lansează și două actualizări majore în fiecare an. Acestea au un număr specific de versiune, un nume de marketing (precum Creators Update) și vin cu noi aplicații, facilități, schimbări importante ș.a.m.d. Sunt ceea ce erau Service Pack-urile pe vremea Windows XP. Ca urmare, Windows 10 a evoluat foarte mult de când a fost lansat prima dată în Iulie 2015. Dacă știi numărul versiunii tale de Windows 10, iată cum se traduce în actualizări majore:

 • 1507 - versiunea originală de Windows 10, lansată în iulie 2015, cu numele de cod Threshold 1.
 • 1511 - prima actualizare majoră pentru Windows 10, lansată în noiembrie 2015, cu numele de cod Threshold 2. Numele de marketing este November Update.
 • 1607 - a doua actualizare majoră, numită Anniversary Update pentru Windows 10. A fost lansată în iulie 2016 iar numele de cod este Redstone 1.
 • 1703 - cea de-a treia actualizare importantă, numită Creators Update pentru Windows 10. A fost lansată în aprilie 2017 și are numele de cod Redstone 2.
 • 1709 - a patra actualizare, denumită Fall Creators Update pentru Windows 10. A fost lansată în octombrie 2017 și are numele de cod Redstone 3.
 • 1803 - a cincea actualizare importantă pentru Windows 10, numită April 2018 Creators Update. A avut numele de cod Redstone 4 și este lansată în Aprilie 2018.
 • 1809 - a șasea actualizare majoră pentru Windows 10, cu numele de cod Redstone 5. Ar trebui să fie lansată în Octombrie 2018. Nu se cunosc prea multe detalii despre această versiune și nici numele de marketing.

Ce ediție de Windows 10 am?

Poți avea una dintre următoarele ediții de Windows 10 pe calculatorul sau dispozitivul tău:

 • Home - cea mai comună ediție de Windows 10. Este destinată utilizatorilor casnici și multe dispozitive din magazine au această versiune. Ea include doar facilități și aplicații destinate utilizatorilor casnici și nu include unelte de business precum criptarea cu BitLocker sau virtualizare.
 • S - o ediție foarte limitată a Windows 10, pentru segmentul educațional și pentru retail. Cea mai importantă limitare a sa este că nu poți instala aplicații desktop decât dacă sunt distribuite prin Magazinul Windows. De asemenea, Microsoft Edge este navigatorul web implicit iar Bing motorul de căutare. Ele nu pot fi schimbate.
 • Pro - această versiune adaugă facilități pentru companii și utilizatorii cunoscători. De asemenea, le oferă utilizatorilor posibilitatea de a amâna actualizările majore de Windows pe care le primesc.
 • Enterprise - oferă toate facilitățile din Windows 10 Pro și lucruri în plus care ajută administratorii de rețea și companiile.
 • Enterprise LTSB - versiunea cu suport pe durată lungă a Windows 10 Enterprise, care este lansată o dată la doi sau trei ani. Aceasta primește actualizări de securitate timp de 10 ani de la lansare.
 • Education - inițial avea aceleași caracteristici ca Windows 10 Enterprise și este destinată sectorului educațional. Începând cu Fall Creators Update, include mai puține caracteristici.
 • Pro Education - o ediție specială de Windows 10 pentru sectorul de învățământ. Include aplicația “Set Up School PCs" care îți permite să configurezi rapid sistemul și setările lui, cu un stick de memorie USB. Nu include Cortana, sugestiile din Windows Store (Magazinul Windows) sau Windows Spotlight.
 • Pro for Workstations - această ediție este pentru hardware high-end, sarcini de calcul foarte intense și cele mai noi procesoare de servere ori sisteme de fișiere.
 • IoT - ediție destinată dispozitivelor foarte ieftine, precum Raspberry Pi sau pentru mașini specializate, precum roboți, stații ATM, terminale POS, scanere de bare și altele. Pentru a face lucrurile și mai confuze, există trei ediții de Windows 10 IoT: IoT Enterprise, IoT Mobile Enterprise și IoT Core.
 • Mobile - această ediție de Windows 10 este destinată smartphone-urilor și tabletelor.
 • Mobile Enterprise - oferă toate uneltele din Windows 10 Mobile și lucruri în plus care ajută administratorii de rețea și companiile din spațiul tehnologic.

Ce este tipul de sistem în Windows 10?

Această informație îți spune dacă Windows 10 folosește registrul pe 32 de biți sau 64 de biți al procesorului. Procesoarele moderne sunt, în majoritate, pe 64 de biți și principalul lor avantaj este că pot procesa mult mai multe date decât procesoarele pe 32 de biți. În majoritatea cazurilor, Windows 10 ar trebui să fie pe 64 de biți, iar asta reprezintă un aspect pozitiv.

Ce versiune de Windows 10 folosești?

Acum știi cum să afli pe cont propriu ce versiune de Windows 10 ai și cum să traduci numerele pe care le vezi, în actualizări specifice. Înainte de a închide acest articol, spune-ne ce versiune de Windows 10 folosești. Suntem curioși să aflăm ce versiuni sunt populare în rândul cititorilor noștri.